Decizie importantă a Bisericii Ortodoxe Române privind canonizarea Părintelui Arsenie Boca

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunțat că a luat act de propunerea de canonizare a Părintelui Arsenie Boca, precizând că demersul va continua. Mai exact, propunerea va fi analizată de Subcomisia sinodală pentru canonizarea sfinților români. 

„S-a luat act de propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului de canonizare a părintelui Arsenie Boca și de documentația înaintată în acest sens. A fost aprobată transmiterea acestei propuneri Subcomisiei sinodale pentru canonizarea sfinților români. Această comisie va invita specialiști din diferite domenii de competență să redacteze referate privind canonizarea părintelui Arsenie Boca din perspectiva expertizei lor teologice, de pictură bisericească și de disciplină monahală. De asemenea, vor fi evaluate și referate ale cercetătorilor istorici permanenți desemnați de mitropolii să cerceteze documentele CNSAS pentru a prezenta activitatea părintelui Arsenie Boca în perioada 1945-1989”, a transmis Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Până la luarea unei decizii finale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe le recomandă clericilor și credincioșilor, indiferent dacă susțin canonizarea sau se opun acesteia, „să aștepte cu rugăciune și răbdare rezultatul final al subcomisiei sinodale, evitând atât idealizarea excesivă a persoanei părintelui Arsenie Boca, cât și denigrarea lui”. 

Reprezentanții BOR au mai precizat că procesul de canonizare a sfinților fiind unul anevoios, nu se face în pripă sau sub emoții de moment, mai ales când este vorba despre persoane trecute de curând la Domnul, iar mărturiile prezente despre acestea sunt contradictorii. 

Arsenie Boca s-a născut în 29 septembrie 1910, în Vața de Sus, județul Hunedoara și a decedat în 28 noiembrie1989, la Sinaia). A fost preot ieromonah, teolog și artist plastic (muralist), stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, unde a fost și înhumat. Supranumit „Sfântul Arealului”, Părintele Arsenie Boca este extrem de iubit de credincioși, mormântul său de la Prislop fiind loc de pelerinaj pentru oameni din toată țara. 

 


Adauga comentariu