Decizie așteptată cu „sufletul la gură”, în dosarul comisarului-șef Traian Berbeceanu. Judecătorii Curții Supreme trebuie să decidă dacă procesul se va relua de la zero

Decizie importată așteptată în dosarul comisarului-șef Traian Berbeceanu, fostul șef al BCCO Alba. La termenul de astăzi al procesului, a fost pusă în discuție sesizarea Curții de Justiție Europene, în privința aplicării deciziei CCR, cu privire la rejudecarea unor dosare de corupție. Procurorul de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a solicitat sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în timp ce procurorul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a cerut rejudecarea cazului. Totodată, potrivit mediafax.ro, avocatul lui Traian Berbeceanu a cerut trimiterea sesizării la CJUE şi suspendarea procesului, fiind pentru prima dată când un avocat solicită trimiterea de întrebări Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în acest dosar.

Având în vedere că Traian Berbeceanu a fost achitat în primă instanţă, dacă se aplică decizia Curţii Constituţionale, atunci achitarea va fi practic anulată, iar dosarul se va rejudeca de la zero. 

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar fi trebuit să decidă astăzi dacă apelul va fi rejudecat de la zero sau dacă va fi sesizată Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, dar hotărârea va fi luată, până la urmă, abia peste două zile, respectiv în data de 6 noiembrie.

Până acum, magistraţii Instanţei supreme au suspendat mai multe procese, printre care şi cele ale fostului ministru al Energiei Constantin Niţă sau a fostului consilier Darius Vâlcov şi a sesizat CJUE cu patru întrebări, solicitând să afle dacă deciziile Curţii Constituţionale privind completurile de judecată trebuie aplicate când sunt anulate decizii în dosarele de fraude pe fonduri europene.

Pe 30 iunie 2016, fostul şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost achitat în acest dosar, Ioan Mureşan, fostul şef al DIICOT Alba, a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare, aceştia fiind acuzaţi de represiune nedreaptă, de fapte de corupţie şi criminalitate organizată. Totodată, fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean a fost găsit vinovat pentru complicitate la represiune nedreaptă şi condamnat la doi ani cu executare, iar Alin Mirel Muntean, ofiţer în cadrul BCCO Alba, a primit patru ani cu executare. 

Adauga comentariu