DE LA PISTOALE DE JUCĂRIE LA ARME

Să vedem o istorie extrem de subiectivă și vag reală a armamentului Poliției Române.

Primele atestări ale Poliției Române sunt din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazul, dar nici măcar nu contează. Polițiștii aveau ca armament din dotare halebarde și erau în tendințele vremurilor.

Halebarda era un fel de secure cu prelungitor, cam cum sunt mopurile cu braț telescopic. Îți făceai treaba cu ea, însuși Mihai Viteazul a fost omorât printr-o lovitură de halebardă. Sperăm că nu de un polițist. Halebarda era dovada că bandiții nu erau mai șmecheri în dotări ca polițiștii.

Între 1821 și revoluția de la 1848, polițiștii români au trecut la săbii, furci, topoare și ce mai aveau pe acasă. E perioada în care se naște discrepanța dintre hoți și vardiști. Ăștia, băieții răi, își mai rupeau de la gură să-și ia un pistol, o pușcă, iar polițiștii îi înfruntau cu coasa. Este replica aia dintr-un film, „nu veni cu un cuțit la o luptă cu pistoale”, dar polițiștii de pe vremea lui Tudor Vladimirescu nu se uitau la filme și erau extrem de curajoși.

Lui Alexandru Ioan Cuza i s-a făcut milă de polițiști și le-a dat niște pistoale, să nu se mai facă de rușine. Nu erau cele mai bune, dar măcar aveau și ei o șansă în lupta cu băieții răi. Că până atunci mergeau la război cu cuțite de bucătărie și nici măcar nu existau cuțite de bucătărie, dar s-au descurcat ei cumva.

În 1949 se înființează Miliția, iar în anii '70 băieții sunt dotați cu pistoale de jucărie „Carpați”. Tehnic, ele erau reale, dar aveau performanțele unei jucării: nu nimereau ținta și stârneau râsul bandiților.

Și pentru că viața în România e grea, da' trece, pistolul „Carpați” a rămas în dotarea Poliției Române până în zilele noastre. La ce arme au infractorii în ziua de azi, e ca și cum polițiștii se duceau la luptă cu praștii. Dar, la fel ca pe vremea lui Tudor Vladimirescu, erau extrem de curajoși.

În 2016, polițiștilor li s-au promis pistoale Glock, dar nu s-a putut face nimic în acest sens. În 2019, un polițist din Timiș, trimis în misiune cu o praștie „Carpați”, a fost ucis de un urmărit internațional care avea o armă mai de Doamne-ajută.

Și iată-ne în 2020, când ministrul Internelor, Marcel Vela, anunță că, în sfârșit, polițiștii intră și ei cu armele în acest secol.

„Din anii ’70, Poliţia din România foloseşte tehnică depăşită, tehnică pe care dumneavoastră ca oameni ai legii, care aplicaţi legea, care apăraţi cetăţenii, o folosiţi în condiţii improprii. Avem cazuri în care poliţişti s-au jertfit pentru ţară, poate de multe ori fiindcă nu au avut cu ce să se apere.

Această tehnică nouă pe care dumneavoastră astăzi aţi primit-o e un prim pas, un început. Toţi colegii dumneavostră de la ordine publică, poliţie rutieră, vor fi dotaţi cu armanente de ultimă generaţie. Acest armament, pistoalele Beretta sunt făcute în România. Nu le-am achiziţionat de la intermediari, de la furnizori, la preţuri exorbitante. Am considerat ca tot armamentul cu care se dotează Poliţia România să fie fabricat în România.”

Unu: pistoale Beretta făcute în România. O să vă las puțin să vă gândiți la asta.

Doi: rămâne de văzut dacă le vor și primi, că și Carmen Dan s-a lăudat că îi scoate din Evul Mediu pe polițiști și tot la praștii au rămas.

Adauga comentariu