Darul moților din Brad pentru națiunea română. Bustul lui Avram Iancu va fi expus în clădirea Guvernului

În 26 noiembrie 2018, în clădirea Guvernului României, va fi dezvelit bustul lui Avram Iancu, pe frontispiciul monumentului fiind inscripționat Testamentul marelui revoluționar. Inițiativa de a expune bustul Crăișorului Munților în clădirea Guvernului aparține Asociației Brad Mileniul 3, fiind susținută de autorități locale, județene dar și de mai mulți oameni. 

„Statuia lui Avram Iancu, un dar al moților din Brad pentru națiunea română, va fi dezvelită în sediul Guvernului în data de 26 noiembrie 2018. Fără 1848 nu ar fi existat 1918. Avram Iancu, cel care a lăsat un Testament minunat - Unicul dor al vieții mele a fost să-mi văd națiunea fericită -  va avea o statuie în sediul Guvernului. Cred că va fi singura statuie a lui Avram Iancu la București. Proiectul este o adevărată operă de artă, realizat de sculptorul Vasile Grama, din Târgu Mureș. Îl vom pune la locul cuvenit pe Avram Iancu, declarat prin lege Erou al Națiunii Române. Cel care nu a avut nevoie de decorații, a luptat pentru ca poporul să fie «decorat» cu drepturi. Este un mesaj pe care vrem să-l transmitem României și tuturor politicienilor”, a declarat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad. Acesta a mai spus că în clădirea Guvernului nu mai există o altă statuie a vreunei personalități istorice. 

Bustul din bronz amplasat pe un soclu din stejar al marelui revoluționar transilvănean va fi dezvelit în prezența unor oficialități ale statului. La ceremonie vor fi prezenți artiști din zona Bradului, care vor susține un scurt moment artistic. În Guvernul României va răsuna cântecul „Din Țara Moților noi am venit/ Unde Iancu a trăit”. Lucrarea a fost realizată cu suportul financiar al Primăriei Municipiului Brad, Consiliului Județean Hunedoara și din donații personale. 

Adauga comentariu