Dacian Cioloș și-a anulat vizita la Deva, după ce BEC a respins cererea de înscriere a alianței USR-PLUS la alegerile europarlamentare

Dacian Cioloș nu va mai fi prezent astăzi, la Deva, după decizia Biroului Electoral Central de a respinge cererea de înscriere în competiția electorală a Alianței 2020 USR PLUS pentru alegerile europarlamentare.

Anunțul a fost făcut pe pagina de facebook a Plus Hunedoara.

 

Dacian Cioloș trebuia să fie prezent astăzi, la ora 16, în Piața Victoriei, la campania de strângere de semnături pentru europarlamentare.

Fostul premier al României cataloghează decizia BEC ca fiind una nedemocratică.

„Biroul Electoral Central, manevrat politic de către PSD-ALDE, ne interzice să candidăm la alegerile europarlamentare. Este o insultă la adresa electoratului și un act nedemocratic total. PSD și ALDE, împreună cvu sateliții săi, distrug principiul elementar al democrației prin încălcarea dreptului de a candida și a fi ales. Vom face toate demersurile necesare și vom protesta până când acest act nedemocratic și ilegal va fi îndreptat. De la primul anunț că intrăm în politică și până astăzi suntem ținta celor mai murdare atacuri. Când au văzut că nu ne lăsăm intimidați, au trecut la manevrarea politică a instituțiilor statului. Fac un apel la toți membrii PLUS și USR să se solidarizeze și să luptăm împotriva acestui act nedemocratic”, scrie Dacian Cioloș pe facebook.

De cealaltă parte, și aliații Plus, respectiv USR, atacă decizia Biroului Electoral Central, susținând că a fost luată la presiunile „regimului corupt instaurat de Liviu Dragnea”. Aceștia admit însă că instanța nu a luat încă act de solicitarea lor de înregistrare a președinților celor două partide, acesta fiind motivul pentru care cererea de înscriere în competiție a fost respinsă.  

„Pretextul BEC a fost acela că Dan Barna și Dacian Cioloș nu ar figura ca președinți ai USR, respectiv PLUS în Registrul partidelor politice. Dan Barna a fost ales președinte al USR în octombrie 2017, în vreme ce Dacian Cioloș a fost ales președinte PLUS în februarie 2019. Ambele partide au solicitat înregistrarea președinților la Tribunalul București, dar până acum nu au primit o decizie definitivă. Pentru acest motiv, BEC a respins cererea de înregistrare a Alianței. Este o decizie politică luată la presiunile regimului corupt instaurat de Liviu Dragnea în România”, se arată în comunicatul USR.

Potrivit unui comunicat al USR, decizia BEC va fi contestată la ÎCCJ. Membrii USR spun că dacă și această instanță va avea o ședintință defavorabilă, cele două partide vor fi nevoite să candideze separat în alegeri. 

„Decizia Biroului Electoral Central de astăzi înseamnă un singur lucru: vor, cu orice preț și prin orice mijloace, să ne împiedice să participăm la alegeri. Mai întâi, au încercat, luni în șir, să împiedice înregistrarea Mișcării România Împreună (RO+). De data asta, blochează Alianța 2020 USR PLUS din motive absurde, total nedemocratice. Ni se încalcă dreptul de a fi votați, dar și dreptul românilor de a vota. Este pentru prima oară, după 1990, când este respinsă o listă care în sondaje se bucură de susținerea a aproximativ 20% dintre români. Este un act profund nedemocratic prin care se încearcă să fim scoși din procesul electoral. Ceea ce s-a întâmplat la BEC este o politizare nepermisă a unui organism care ar trebui să mențină echilibrul democratic”, se mai arată în comunicatul USR.

 

Adauga comentariu