Cuc „a ciripit” iar degeaba! După ce marți a declarat că joi va fi pe lotul III al autostrăzii Lugoj-Deva, pentru a verifica lucrările, astăzi și-a schimbat programul. Ministrul nu mai vine în județul Hunedoara

Declarațiile ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, nu prea mai pot fi luate în seamă. În data de 13 iunie, Răzvan Cuc declara, în fața presei, că lotul III și lotul IV ale autostrăzii Lugoj-Deva vor fi date în trafic până la finalul lunii iulie. Ba mai mult, că lotul III va fi gata înaintea lotului IV. O lună mai târziu, declarațiile se schimbau. Tronsoanele de autostradă urmau să fie date în trafic până în data de 15 august. Asta a declarat ministrul, de asemenea, în fața întregii tări.

Numai că, nu a fost nici așa. În data de 12 august, a fost finalizată recepția doar pentru lotul IV, Șoimuș-Ilia, în timp ce pentru lotul III aceasta a fost refuzată. Potrivit CNAIR și ministrului Transporturilor, modul în care au fost efectuate lucrările pe acest lot reprezintă un pericol pentru siguranța șoferilor. Acesta este motivul oficial invocat pentru nerecepționarea lucrărilor pentru lotul III. Ministrul i-a dat constructorului 10 zile pentru remedierea deficiențelor. Cu toate acestea, atât Asociația Pro Infrastructura, cât și antreprenorul spaniol al lotul III susțin că tronsonul este absolut sigur și respectă toate normele europene. 

A doua zi după ce a fost recepționat lotul IV, Șoimuș-Ilia, acesta a fost dat în trafic, după un întreg scandal cu constructorul lotul III. Ministerul Transporturilor și CNAIR au luat forțat, practic, de la constructorul spaniol al lotului III, Ilia-Holdea, nodul de la Ilia, cu bretelele aferente. Recepția a fost făcută parțial, fără acordul și semnătura antreprenorului. 

Marți, 20 august. Ministrul Transporturilor declara că joi, adică astăzi, expiră termenul de 10 zile, pe care i l-a dat constructorului lotul III pentru remedierea deficiențelor decoperite. Răzvan Cuc a spus că va fi prezent personal, iar dacă antreprenorul nu va finaliza lucrările, îi va rezilia contractul. Asta deși, lucrările sunt la stadiul fizic de 99%,.

„Joi voi fi pe lotul 3. Dacă nu fac ceea ce li s-a cerut de către companie, nu vom face recepţia, va prelua CNAIR-ul acest tronson de autostradă, va face lucrările care mai sunt de executat pentru punerea în siguranţă a autostrăzii şi până la finele lunii august o dăm în trafic şi facem legătura”, a afirmat ministrul Cuc.

Numai că, de marți până joi, ministrul s-a răzgândit. Tronsonul de autostradă nu mai pare atât de interesant pentru Răzvan Cuc, care și-a schimbat, subit, programul. 

„Nu vine ministrul, știu sigur că nu vine ministrul. Are o altă agendă cu premierul, are un alt program”, spune unul dintre consilierii ministrului Răzvan Cuc.

Astăzi, pe lotul III al autostrăzii Lugoj-Deva va fi prezent doar directorul general CNAIR, Sorin Scarlat, pentru a verifica lucrările și pentru a putea vedea dacă se va începe recepția pentru acest tronson. 

Ne întrebăm însă ce poate fi mai important în acest moment pentru ministrul Transporturilor și pentru minister decât deschiderea lotul III al autostrăzii Lugoj-Deva. O autostradă care, cu excepția a 13 kilometri pe care vor fi construite tunelurile pentru urși, va lega astfel Sibiul de Viena.

Adauga comentariu