Cu mândrie despre trecut și scepticism despre prezent. Avocații Baroului Hunedoara au marcat Marea Unire de la 1918

Membrii Baroului de Avocați Hunedoara au marcat cei 100 de ani de la Marea Unire prin mai multe acțiuni. În primul rând s-au înfrățit cu Baroul din Chișinău, fiind o modalitate de apropiere de frații lor de breaslă și de sânge. Recent, a fost publicată cartea biografică a lui Iustin Pop, primul decan al Baroului Hunedoara și o personalitate politică locală influentă a începutului de secol XX. Totodată, au organizat o dezbatere la care au fost amintiți foștii lor colegi din județul Hunedoara care au participat, în calitate de delegați, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918.

„Am reușit într-un timp relativ scurt să înfrățim Baroul Hunedoara cu Baroul Chișinău. Am avut disponibilitatea din partea colegilor din Chișinău, în special a decanului Dorin Popescu. Astfel, la 9 noiembrie 2018, alături de Baroul Dolj, am reușit să semnăm această înfrățire. Un moment important în istoria Baroului nostru, mai ales că, a fost primul eveniment de acest gen și nu putea fi decât cu Chișinăul, din Basarabia, parte a României Mari. Tot prin grija Baroului și cu sprijinul Editurii Argonaut, am reușit să edităm volumul <Iustin Pop (1875 - 1943) - O viață în slujba românismului>. Este vorba despre primul decan al Baroului Hunedoara. O carte cu lucruri deosebit de interesante, apărută cu efortul autorului Cosmin Budeancă”, a afirmat Cosmin Roncioiu, decanul Baroului Hunedoara.

Avocatul Mircea Mincea a fost cel care i-a amintit pe foștii colegi avocați, delegați la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918, din partea Comitatului Hunedoara: „Ne-am gândit să facem și o scurtă prezentare a personalităților care au fost avocați și care au fost delegați la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918. În total au fost 1228 de delegați, dintre care 165 au provenit din județul Hunedoara, iar 10 dintr ei au fost avocați. Unii sunt foarte cunsocuți, însă vreau să-i menționez pe toți 10, pentru că eu cred că este important cu ce au contribuit foștii noștri colegi la Marea Unire.
Din Cercul electoral Deva, au participat doi avocați. Primul este Francisc Hossu-Longin (1847 – 1935), care a urmat studiile Facultății de Drept a Universității din Pesta, a fost avocat în Deva și a fost căsătorit cu Elena, fiica renumitului om politic George Pop de Băsești. Este unul dintre apărătorii implica în procesul Memorandumului din luna mai a anilui 1894. În casa sa din Deva au poposit personalități marcante ale culturii românești, precum Nicoale Iorga, George Barițiu, Nicolae Densușianu ș. a.. De asemenea, a fost membru marcant al Partidului Național Român din Transilvania. Al doilea avocat din Cercul electoral Deva este foarte cunoscut, o personalitate complexă și controversată a istoriei secolului XX, dr. Petru Groza (1884 – 1958). A studiat la universitățile din Budapesta, Brelin și Leipzig. A fost ministru în Guvernul Averescu, deputat în parlamentul României, președinte al Frontului Plugarilor și, este binecunoscut faptul că a contribuit la instaurarea regimului comunist. Conduce Guvernul României de pe data de 6 martie 1945.
Din cercul electoral Baia de Criș este avocatul dr. Cornel Glava (1883 – 1953), a urmat studiile Facultății de Drept de la Universitatea din Budapesta și a fost, printre altele, șeful Judecătoriei din Brad. 
Din Cercul electoral Dobra este dr. Ștefan Rosvan (1874 – 1949). A urmat studiile Facultății de Drept de la Budapesta, iar după Marea Unire a profesat în Cluj-Napoca. În 1929 a fost numit prefectul județului Hunedoara, de numele său se leagă și reprimarea grevei minerilor de la Lupeni din 1929. Tot din Dobra este dr. Simion Dragomir (1883 – 1968), care a urmat cursurile Facultății de Drept de la Budapesta. A fost avocat în Ilia, iar în toamna anului 1918 a contribuit la înființarea consiliilor și gărzilor naționale din satele din jurul Iliei. 
Din cercul electoral Hunedoara a participat avocatul Gheorghe Dubleșiu (1875 – 1938), are studii la Facultatea de Drept din Budapesta. În toamna anului 1918 a organizat Consiliul Național Român din orașul și Plasa Hunedoara. A decedat în urma unui accident de cale ferată în 1938. 
În Cercul electoral Orăștie avem o personalitate cunoscută și deosebită nu doar în județul Hunedoara ci la nivel național. Este vorba despre dr. Aurel Vlad (1875 – 1953), studii – Facultatea de Drept la Budapesta. În anul 1903, în Colegiul Dobra a fost ales deputat în Parlamentul Ungariei, a fost una dintre personalitățile marcante ale Parlamentului. De asemenea, a fost memmbru al Consiliului Național Central și al Marelui Sfat Național. A decedat, pentru că, așa s-a întâmplat în secolul XX cu foarte multe personalități care au contribuit la făurirea României Mari, în penitenciarul comunist de la Sighet.
Tot din Colegiul electoral Orăștie sunt alți doi delegați. Avocatul dr. Aurel Muntean (1859 – 1934) despre care știm că a urmat cursurile de Drept la Universitatea din Cluj, a fost căsătorit și a avut doi copii și dr. Ioan Marghita, (1874 – 1929) cu studii la Budapesta, după Unire a fost judecător șef la Judecătoria Geoagiu. Tot din Orăștie este dr. Augustin Deac (1879 – 1960) a urmat studiile în Drept la Universitatea din Cluj, a fost mobilizat pe front în războiul pentru făurirea României Mari și a profesat ca avocat și magistrat.”

Întorși în prezent, și având tabloul zilelor noastre, a lipsei de lideri politici autentici și a lipsei de implicare a adevăraților profesioniști în politică, unul dintre avocații prezenți la dezbatere a încercat să dea o explicație a acestei situații.  

Se pare că ne întâlnim pe partea cealaltă, a politicienilor, cu oarecare tentă de respingere a avocaților, care vin cu idei de altă factură, probabil, decât doresc domniile lor. Nu acceptă să se vină din afară, au impresia că li se dau sfaturi. Cred că nici colegii nu acceptă. Pentru că noi pledăm pentru dreptate. Nu prea au interesul să fie ajutați de persoane care cunosc foarte bine legislația. Profesia ne face să intrăm în contact cu necazurile oamenilor, cu problemele care frământă societatea, pe toate palierele de existență, ne dăm seama și auzim direct, poate mai mult decât politicienii unde și cum trebuie reparate niște lucruri. Ideea e că ar trebui să dezvoltăm astfel de evenimente, să chemăm specialiști, ca să creăm un cadru pentru intelectualitate, oameni care au idei, care pot veni cu idei. Și să acționezi cumva în societatea civilă pentru că lucrurile nu merg chiar bine. Pur și simplu dacă ești dat la o parte și nu ți se ascultă părerea, sfatul, te dai la o parte și nu te implici. Activitate este, avocații au preocupări destule. (...) Nu-mi amintesc de mult timp vreun coleg de-al nostru hunedorean să mai fi fost în Parlament. Imediat după '90 s-a mers pe ideea asta. Nu ai cum să influențezi dacă nu te implici și nu participi la viața socială”, a punctat Viorel Munteanu, avocat la Baroul Hunedoara.

La dezbatere au fost invitate directorul Liceului „Grigore Moisil” din Deva, Luminița Benea și profesoara de Istorie, Camelia Vulea, care a prezentat istoricul evenimentelor care au precedat Marea Unire de la 1918. 

 

Adauga comentariu