Consiliul Județean Hunedoara solicită din nou preluarea Termocentralei Mintia. A șasea adresă trimisă către Guvern și Parlament

Conducerea Consiliului Județean (CJ) Hunedoara a trimis Guvernului României o nouă solicitare de preluare a Termocentralei Mintia, fiind a șasea adresă pe care administrația județeană o trimite în acest sens. Solicitarea vine în contextul în care președintele CJ Hunedoara a avut o întâlnire cu ambasadorul Indoneziei cu care a discutat posibilitatea ca statul asiatic să asigure cărbunele necesar pentru fucnționarea termocentralei. Totodată, reprezentanții CJ Hunedoara au precizat că este necesară menținerea în funcțiune a unității pentru a asigura căldură și apă caldă pentru locuitorii municipiului Deva. Solicitarea semnată de președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, a fost transmisă către premierul României, conducerile Parlamentului și a Ministerelor Energiei, Mediului și Fondurilor Europene. 

Redăm mai jos conținutul documentului:

„Stimate Domnule Ministru,          

Revenind la adresele nr. 878/21.01.2019, nr. 21.220/06.12.2019, nr. 14713/ 21.09.2020, nr. 2759/18.02.2021 și  nr. 6601/16.04.2021 înaintate Ministerului Energiei și conducerii statului român,  prin care Consiliul Județean Hunedoara își exprimă interesul și disponibilitatea de a prelua activele libere de orice sarcină de natură financiară, infrastructura și utilitățile aferente ale Termocentralei Mintia, vă aducem la cunoștință următoarele:

I.Consiliul Județean Hunedoara a continuat demersurile în acest sens prin organizarea vizitei oficiale a ambasadorului Republicii Indonezia, E.S. domnul Muhhamad Amhar AZTEH în județul Hunedoara, la finalul lunii iunie a acestui an.

În urma discuțiilor purtate cu ambasadorul Indoneziei, privitoare la o colaborare pe plan economic ce vizează Termocentrala Mintia, a fost înaintată adresa numărul 540/448/DESD/III-2/2021, întocmită de către Departamentul de Energie și Resurse Minerale din cadrul Guvernului Provinciei Sumatra de Sud către E.S. Ambasadorul Republicii Indonezia pentru România în București, prin care se susține cererea autorităților din județul Hunedoara de a colabora în privința achiziționării de cărbune pentru a satisface nevoile centralelor electrice și anume de 1 milion tone/ an pe o perioadă de 10 ani.

Având în vedere că acest cărbune energetic tip INDO 4200 are un conținut redus de sulf ( max. 0,09%) și de cenușă (max. 6%) rezultă faptul că Termocentrala Mintia poate funcționa fără instalație de desulfurare timp de 10 ani cu încadrarea în normele europene de emisii cu actualele instalații.

Astfel, un contract semnat cu furnizorul indonezian garantează funcționarea Termocentralei Mintia pe o perioadă de 10 ani conform ofertei anexate prezentei.

Față de demersurile anterior precizate, menționăm că această colaborare pe plan economic în sensul achiziționării acestui tip de cărbune, nu se poate finaliza decât  ca urmare a preluării  Termocentralei Mintia de către Consiliul Județean Hunedoara.

II. Totodată vă solicităm să ne comunicați dacă a fost înaintată analiza tehnico- economică către CNTEE ”Transelectrica” S.A., în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 60 din 4 iulie 2019, privind reglementarea unor măsuri pentru stingerea unor obligaţii fiscale şi bugetare, precum şi unele măsuri referitoare la obligaţiile de plată aferente împrumuturilor din venituri din privatizare şi împrumuturilor contractate de statul român de la instituţii de credit şi subîmprumutate operatorilor economici, cu modificările și completările ulterioare, în vederea comunicării unui punct de vedere privind importanța grupurilor energetice ale Termocentralei Mintia în sistemul energetic al României.

Facem precizarea că, în conjunctura actuală, când prețul energiei electrice a explodat, este justificată necesitatea menținerii în funcțiune a Termocentralei Mintia, având în vedere normele europene privind interdicția utilizării surselor individuale de încălzire în municipiul Deva.

Această necesitate a menținerii unei încălziri centralizate, este cu atât mai mare cu cât o nouă sursă de încălzire nu poate fi pusă în funcțiune înainte de începerea sezonului rece 2021-2022.

III. De asemenea, ținem să subliniem că până la data prezentei nu ne-a fost comunicat un răspuns scris din partea Ministerului Energiei în sensul preluării Termocentralei Mintia de către Consiliul Județean Hunedoara.

IV. Nu în ultimul rând, precizăm că în situația în care se va da curs favorabil solicitării noastre în sensul preluării Termocentralei Mintia, vor fi asigurate 500 de locuri de muncă pentru personalul care își desfășoară activitatea în cadrul Termocentralei Mintia,  având nevoie de specialiști cu experiență în domeniu pentru continuarea activității.

V. Atragem atenția că se impun demersuri pentru pregătirea reluării activității Termocentralei Mintia în condiții de siguranță pentru a asigura energia termică consumatorilor din municipiul Deva în sezonul de iarnă 2021/2022.

Asigurându-vă de întreaga noastră considerație și de întreg suportul nostru, vă mulțumesc.

Cu deosebită stimă,

Președinte,

LAURENȚIU NISTOR”

 

 

Adauga comentariu