Consiliul Județean Hunedoara a repartizat banii veniți de la Guvern. Amendamentul consilierilor județeni PNL nu a trecut

Proiectul de hotărâre privind repartizarea banilor veniți de la Guvern către primării a trecut în forma propusă de Consiliul Județean (CJ) Hunedoara, cu votul consilierilor județeni de la PSD. Amendamentul la proiectul de hotărâre propus de consilierii județeni ai PNL nu a trecut la vot și nici nu a fost susținut de primari liberali, așa cum s-a anunțat. Dimpotrivă, în sală au fost prezenți doar primari de la PSD.

Deși au existat nemulțumiri în rândul liberalilor, precum că banii ar fi fost direcționați în mare parte către primăriile conduse de primari PSD, în ședința de astăzi, susținerea amendamentului la proiectul de hotărâre al CJ Hunedoara a fost una palidă. Consilierul județean Florian Toma a fost singurul care a criticat forma în care au fost repartizate sumele de bani către primării. În replică, președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, a afirmat că în decembrie, doar anumite primării au primit de la Guvern o sumă totală de 20 de milioane de lei, iar acum banii merg către administrațiile locale care nu au primit niciun leu la sfârșitul anului trecut.

„Analizând modul în care Executivul CJ a pus în pagină această repartizare a sumelor, am constatat că s-a procedat într-un mod discreționar, fără să se țină cont absolut deloc de nevoile de dezvoltare a localităților, de nevoia de a genera noi investiții în unitățile administrativ teritoriale, de capacitatea de a genera noi investiții sau a cofinanța/susține financiar investițiile aflate în dezvoltare. Nu puteam fi de acord cu un asemenea mod de repartizare a sumelor, întrucât banii primiți de CJ, nu sunt numai a unei părți din comunitatea județeană, o parte, întâmplător, guvernată de anumiți primari de o anumită apartenență politică. Banii sunt ai întreg județului, iar primarii sunt copiii noștri, cu toții, mai mici, mai mari, dar cu toții sunt primari în județul Hunedoara, și noi trebuie să avem deschidere spre toate UAT-urile. Nu ne putem bate joc de unii favorizându-i pe ceilalți”, a spus Florian Toma.

„Solicitările făcute de domnii primari, care nu sunt copiii noștri, sunt conducători de UAT-uri, cu drepturi egale, ajung la 283.561.000 de lei, reprezentând necesități ale localităților pe care le conduc. Al doilea punct pe care vreau să vi-l menționez, este cel legat de sprijinul pe care unele primării l-au avut în luna decembrie. Observați că nici eu nu deschid nicio Cutie a Pandorei. Sprijinul unor primării, și numai a unor primării, dat prin Hotărârea de Guvern din decembrie, a fost de 18.529.000 de lei în prima fază, iar în a doua fază de 1.850.000 de lei. (...) Solicitările erau de 10 ori mai mari decât suma care ne-a fost alocată și nu am făcut altcevat decât să respectăm cu înțelegere și înțelepciune necesitățile primăriilor din județul Hunedoara, ele reprezentând aceeași intenție a noastră referitoare la dezvoltarea unitară și în mod corespunzător a tuturor UAT-urilor”, a declarat Mircea Bobora, președintele CJ Hunedoara.

La rândul său, primarul Dănuț Buhăescu a declarat că a participat la ședința CJ, pentru că aflase că se vrea tăierea sumei care a fost repartizată orașului Uricani.

„Am venit la ședință pentru a atrage atenția că ceea ce s-a întâmplat la finalul anului trecut, respectiv în ultimele zile din decembrie, când Guvernul nou, pnl-ist, a alocat bani pentru echilibrare și noi ne-am bucurat. Însă, când am văzut că numai la Deva au fost alocate 12 milioane, nu ne-am supărat, și din 20 de milioane s-au dat doar la opt primării pnl-iste, am rămas șocat. În al doilea rând, am fost foarte îngrijorat de faptul că se iau bani din nou din Valea Jiului, unde, și dacă luăm procentul populației, noi oricum primim mai puțini bani”, a afirmat Dănuț Buhăescu.

În cadrul şedinţei au mai fost aprobate fonduri în valoare de 25,1 milioane de lei pentru întreţinerea şi reparaţiile necesare la drumurile judeţene şi locale.

Adauga comentariu