Consiliul Județean a finanțat nelegal, timp de șapte ani, Serviciul pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân. Din luna mai, Curtea de Conturi a închis „robinetul” cu bani

Consiliul Județean Hunedoara a finanțat, timp de șapte ani, în afara legii, Serviciul pentru Ocrotirea Animalelor Fără Stăpân. Aceasta este concluzia Curții de Conturi, care abia acum „închide robinetul” cu bani „mufat” la bugetul Consiliului Județean. Potrivit vicepreședintului instituției județene Daniel Andronache, anul acesta, CJ Hunedoara ar fi trebuit să acorde suma de trei milioane de lei către acest serviciu, care se ocupă de câinii fără stăpân. Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Serviciul pentru Ocrotirea Animalelor a fost constituit, însă, în baza unei legi greșite. Astfel că, din luna mai, CJ Hunedoara nu mai are voie să achite nicio cotizație.

„Acest ADI s-a înființat în anul 2012, iar în fiecare lună, fiecare UAT și Consiliul Județean dădeau o cotizație, cu ajutorul căreia Serviciul pentru Ocrotirea Animalelor funcționa. Curtea de Conturi, anul trecut când a venit, a constatat că e înființat greșit, pe o altă lege, decât pe cea care trebuia, și Consiliul Județean nu are dreptul să dea această cotizație, câinii fiind pe raza primăriilor. Ne-a dat ca măsură oprirea cotizației, noi am contestat la București, iar acum ne-a venit răspunsul: imperativ, să nu mai plătim cotizația din luna mai. Noi aveam bugetat pentru anul 2019, trei milioane de lei. Banii dați până acum nu sunt considerați prejudiciu”, a declarat vicepreședintele CJ Hunedoara, Daniel Andronache.

Pentru ca serviciul să funcționeze în continuare și fără sprijinul CJ Hunedoara, administrațiile locale vor fi nevoite să mărească valoarea cotizațiilor pe care le plătesc.

„Trebuie reorganizat totul. Noi am avut până acum două întâlniri, una cu reprezentanții UAT-urilor pe raza cărora sunt adăposturile, iar apoi am invitat reprezentanții tuturor UAT-urilor, să le comunicăm situația și urmează să se caute o soluție. Mărirea cotizației la primării, ar putea fi una dintre soluții. În opinia mea, serviciul trebuie transformat într-un operator. ADI-ul acesta trebuie să fie transformat într-un operator, și pentru asta căutăm soluțiile juridice. Fiecare primărie trebuie să aibă un serviciu propriu și să delege activitatea unui operator. Toată lumea caută soluții”, a mai spus Daniel Andronache.

Serviciul pentru Ocrotirea Animalelor Fără Stăpân are în subordine opt adăposturi de câini și aproximativ 50 de angajați.

Adauga comentariu