Consilierul local al Devei, Lucian Mara (USR), atac abject la adresa unui preot: „SEX e ce faci tu cu Pomohaci”

Dezbaterile pe tema noilor cărți de identitate au ajuns la cote paroxistice. Asta, după ce, Ministerul Afacerilor Interne a făcut public prototipul noului document, unde datele de identificare ale persoanei au căpătat alte denumiri, iar culorile Drapelului Național lipsesc. 

Consilierul local al Devei, Lucian Mara, membru al USR, a lansat un atac abject la adresa preotului Eftimie Mitra, de la Schitul „Sfinții Români” din Grădiștea de Munte. În „încercarea” de a-i explica preotului care-i diferența între „SEX” și „GEN”, alesul local a făcut următoarea afirmație: „SEX e ce faci tu cu Pomohaci.” Totodată, Mara îl acuză pe preot că face propagandă politică, prin preluarea unui mesaj publicat de AUR, pe tema noului document de identitate. 

Întrebat dacă are dovezi pentru afirmația denigratoare la adresa preotului, Lucian Mara s-a fofilat, spunând că, de fapt, a făcut o glumă (?!).

„Era o glumă, o satiră, dacă citim postarea vom vedea. El a promovat o postare a partidului AUR, care-i total nepotrivită, după părerea mea, pentru un preot. Și i-am dat un răspuns, o replică, poate fi citită, văd că au preluat-o și ei. Cine a citit textul, cred că și-a dat seama de lucrul ăsta”, a declarat Lucian Mara.

Acesta a mai adăugat următoarele: „dacă persoana respectivă ar fi avut o problemă doar cu acea ultimă remarcă, eram dispus să o șterg. Nu am atacat niciodată biserica, nu am atacat niciodată religia. El nu este religia, este doar un om.”

La scurt timp după discuția telefonică pe care am avut-o cu Lucian Mara, acesta din urmă a modificat afirmația făcută la adresa preotului (foto jos). 

„SEX e ce face Pomohaci cu minori și asta ar trebui să te îngrijoreze, nu ce scrie pe buletin.
(pentru că politicianul Mitra, din tot textul meu a înțeles doar ultima propoziție, am modificat-o , astfel încât poate reflectează mai bine la restul”, a corectat Mara. 

Preotul Eftimie Mitra a reacționat la mesajul lui Lucian Mara, după ce i s-a atras atenția de către mai multe persoane asupra afirmațiilor făcute de către consilierul local la adresa sa. Preotul a arătat că, de ceva timp, este ținta atacurilor lui Lucian Mara, dar și a unui membru al PLUS, Marian Ruiu (individul acuzat că a vandalizat cetatea dacică Blidaru). 

„Am fost semnalat de către mai multe persoane din Deva că un anume Lucian Mara, care este conslier local la Primăria Deva, pe listele USR, a postat pe pagina personală de facebook un text calomniator la adresa BOR și a mea personal, pretinzând că eu fac sex cu Pomohaci.
Din curiozitate am aruncat o privire asupra acelei postări urmând ca, mai apoi, să aduc unele lămuriri. Nu pentru că acest individ ar merita un răspuns, ci pentru că afirmațiile sale sunt aduse într-un context care mă vizează personal, atât ca persoană cât și ca principii de viață. Menționez că eu cu Pomohaci nu am avut nici măcar o întâlnire vreodată, iar ca monah am depus votul castității. 
Cine este Lucian Mara și de ce mi-a pomenit numele?
Pe acest individ nu îl cunosc personal, dar am observat că de la o vreme tot intervine la rubrica de comentarii a postărilor mele hărțuindu-mă și folosind expresii jignitoare. Astfel a reușit să se facă băgat în seamă. Mereu e nemulțumit de Biserica Ortodoxă și de slujitorii ei. Nu în sensul constructiv, ci în contextul boicotării postărilor care exprimă învățături ortodoxe și promovează valorile autentice ale neamului românesc. Evident că nu mă intimidează intervențiile sale, dar l-am tot ignorat cât a fost posibil.
Un personaj politic similar este fostul candidat, din partea coaliției USR-PLUS, la Primăria comunei Orăștioara de Sus, Marian Ruiu, care a fost identificat de autorități ca fiind cel ce a deteriorat vestigiile dacice de la cetatea Blidaru scrijelindu-le cu o daltă, provocând pagube însemnate. Astfel de personaje nu ar trebui luate în seamă, dar se pare că faptele și afirmațiile lor pot avea consecințe destul de grave. Menționez că Ruiu, spre deosebire de Mara, nu a avut o atitudine agresivă și calomniatoare la adresa mea, cel puțin până în prezent”, a scris preotul pe pagina sa de socializare. 

Contactat de Ziar de Hunedoara, preotul Eftimie Mitra a explicat că a preluat o postare făcută pe tema noilor cărți de identitate, la care a adăugat un comentariu din punct de vedere religios. Ceea ce a dus la reacția prezentată mai sus a consilierului local al municipiului Deva. 

„De ceva timp, orice postez eu pe un grup de Facebook, Mara mă contrazice. Am scris despre sfinții din Dacia, ai secolelor I – IV. Am postat despre subiecte de istorie sau religie. El tot timpul intervenea cu câte un comentariu, că sunt fabulații, că suntem proști sau tot felul de jigniri. Uneori i-am răspuns, alteori nu. Acum, am preluat o postare a celor de la AUR, pe tema noilor buletine și am făcut un comentariu pe pagina mea. Am preluat o postare, am făcut un comentariu din punct de vedere religios. El a început cu tot felul de jigniri și, în cele din urmă, a scris comentariul pe care îl cunoașteți”, a declarat preotul pentru Ziar de Hunedoara. 

Președinta USR Hunedoara, Oana Biriș, nu era la curent cu ieșirile colegului său de partid, Lucian Mara, la adresa preotului. Aceasta a declarat că statutul USR prevede un comportament demn și moral al membrilor de partid în societate. 

„Fiecare membru este liber să-și exprime opiniile. Bineînțeles că, în statutul partidului avem anumite reguli, care spun, printre altele, să avem un comportament demn și moral în societate, să nu recurgem la injurii. (...) Voi avea o discuție cu domnul Mara. Voi discuta problema și în Biroul Județean al USR Hunedoara și vom decide dacă se impun sancțiuni sau nu”, a declarat Oana Biriș. 

Lucian Mara s-a remarcat în mai multe rânduri cu mesaje agresive și atacuri lansate la adresa unor persoane, unii dintre ei membri de partide politice. În concepția sa, probabil, aceste manifestări sunt de domeniul satirei. În alți termeni este ceea ce psihologii numesc „proiecție ca mecanism de apărare” sau „proiecție gratuită, care-i o presupunere că alți oameni pot face aceleași lucruri ca și subiectul ”.

Adauga comentariu