Cine se opune redeschiderii liniei de gardă de la Urgența din Călan. Pe unitatea medicală s-a pus lacăt din perioada stării de urgență

De aproape un an, de când a fost instituită starea de urgență, punctele de lucru de la Ilia și Călan ale Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Deva au fost închise. Personalul medical a fost transferat la spitalul devean, pentru a suplini lipsa cadrelor medicale pe perioada pandemiei. Dacă la Ilia unitatea medicală s-a redeschis, linia de gardă de la Călan este în continuare închisă. Deși, în oraș, mai sunt doar medicii de familie, iar pentru o investigație de specialitate, în regim de urgență, oamenii trebuie să apeleze la spitale din alte localități. Adresabilitatea punctului medical din Călan este de peste 20.000 de persoane. 

Pe tema redeschiderii liniei de gardă de la Călan există două variante de explicații. Prima este că nu sunt medici suficineți care să acopere programul unității medicale, iar a doua, venită din rândul cadrelor medicale, că nu se dorește redeschiderea liniei de gardă, pe motiv că nu ar fi rentabilă. 

Primarul orașului Călan, Adrian Iovănesc, susține că a făcut demersuri pentru redesciderea liniei de gardă, a primit răspunsuri pozitive, însă, în fapt, nu s-a schimbat nimic.

„Oamenii și-ar dori să existe linia de gardă. Problema este lipsa de medici. Sperăm că din 1 aprilie se va rezolva. Exclusiv, aceasta este problema, restul sunt doar divagații. Din luna mai a anului trecut, de când s-a închis, am făcut toate demersurile necesare la Ministerul Sănătății, la spital și la Consiliul Județean Hunedoara pentru redeschiderea liniei de gardă”, a declarat primarul orașului Călan. 

Managerul SJU Deva, medicul Emil Mariș Stoica, la fel ca primarul din Călan, a reiterat aceleași motive care fac imposibilă redeschiderea punctului de lucru. 

„Deocamdată nu s-a stabilit nimic. este foarte greu de redeschis linia de gardă la Călan, în condițiile în care aceiași medici din Unitatea de Primiri Urgențe Deva trebuie să acopere și Ilia, și Călanul. Mai trebuie linie de gardă și pe SMURD. Vom încerca să facem o simulare de grafic sîă vedem ce putem face”, a declarat managerul Emil Mariș Stoica. 

Întrebat cum a fost posibil ca înainte de starea de urgență, toate aceste structuri medicale, inclusiv linia de gardă de la SMURD să funcționeze cu personalul medical necesar, managerul SJU Deva a spus următoarele:

„În primul rând, înainte de starea de urgență au fost mai mulți medici, iar volumul de muncă era altul. În cel de-al doilea rând, medicii depășeau orele pe care puteau să le facă, era alt volum de muncă. Acum, cu volumul de muncă pe care îl au, nu mai fac față. Sunt foarte mulți pacienți, uzura medicilor este foarte mare și nu mai dau randament. Nu mai sunt în stare să facă față solicitărilor. Sunt medici care s-au pensionat și urmează să se pensioneze și alții, eu nu mai sunt în grafic. Dacă mai pleacă alți doi medici, rămân 26 de ture neacoperite. Ceea ce înseamnă că, va fi un singur medic la două cabinete cu un flux de 30 de pacienți pe noapte. Vom vedea ce se va stabili la ședința de luni, de la CJ.”

Deși informațiile din partea conducerii SJU Deva sunt că nu există suficienți medici, surse din rândul medicilor UPU Deva au comunicat că există deja simulări de grafice pe luna aprilie pe cele trei puncte de UPU, respectiv Deva, Călan și Ilia, care demonstrează posibilitatea de a acoperi integral turele 24 de ore din 24. Iar, în UPU Deva sunt, în cadrul acelei simulări, permanent câte doi medici urgentiști atât pe turele de zi cât și pe turele de noapte. Astfel, activitatea UPU Deva nu ar fi afectată. 

În ultimele săptămâni, la CJ Hunedoara, au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanții instituțiilor implicate în rezolvarea situației de la Călan. Totodată, au existat o serie de comunicate și scrisori deschise adresate managerului SJU din Deva și conducerii CJ Hunedoara, venite din partea Asociației Colegiul Pacienților - Sucursala Județului Hunedoara, condusă de Constantin Mornea. În respectivele comunicări, se preciza negru pe alb, că șefa UPU Deva, medicul Mihaela Laura Gherman se împotrivește redeschiderii liniei de gardă de la Călan. 

Contactată pentru un punct de vedere pe acest subiect, medicul Mihaela Laura Gherman nu a dorit să explice în vreun fel cum stau lucrurile. Aceasta a precizat că luni, 8 martie, la CJ Hunedoara va fi o ședință la care se va discuta, din nou, despre situația de la Călan. 

CJ Hunedoara a emis, în urmă cu câteva zile, un comunicat în care anunța că s-au găsit medici de la Spitalul din Orăștie disponibili să facă gărzi la Călan. Totodată, mai multe posturi de medici cu diverse specializări vor fi scoase la concurs. 

Structura Unității de Primiri Urgențe Deva este aprobată de Ministerul Sănătății, inclusiv cele două puncte de lucru de la Ilia și Călan sunt autorizate să funcționeze în regim normal. O menținere a actualei situații duce la nerespectarea actelor emise de Ministerul Sănătății. 

Adauga comentariu