Chipuri ale războiului din Afganistan, expoziție foto a jurnalistului Ilie Pintea. „Este felul meu de a acorda aprecierea cuvenită eroilor neștiuți, care au trecut prin teatrele de operații”

Jurnalistul hunedorean Ilie Pintea, care a însoțit Armata Română în misiunea din Afganistan, a expus o serie de fotografii realizate în teatrele de război. Expoziția întitulată „Afganistan - chipuri ale războiului” prezintă o serie de imagini cu militari români și localnici, fiind organizată la Muzeul Civilizației Dacicie și Romane (MCDR) din Deva. Corespondent la Radio România Actualități, Ilie Pintea a fost alături de militarii români din Afganistan de mai multe ori, prima dată fiind în anul 2013. Alături de Ilie Pintea, la evenimentul de la MCDR au fost prezenți și militari ai Armatei Române, fiind evocate numele ostașilor români care au pierit în Afganistan. 

„O se vedeţi Afganistanul atât cât m-am priceput eu să îl văd în incursiunile mele acolo. Fotografiile arată o foarte mică parte din cele două lumi aflate într-un dialog perpetuu acolo, poate chiar într-unul contondent, de multe ori: afganii şi militari. Afganistanul rămâne locul în care m-aş întoarce oricând, fără nici cea mai mică teamă. Şi aceasta nu pentru că sunt eu nu ştiu ce pui de momârlan din Valea Jiului, ci pentru că fiind acolo cu Armata Română am simţit că sunt împreună cu cei mai buni militari de care te poţi afla. A fost o mare onoare pentru mine să fiu acolo”, a declarat jurnalistul.

Colecția de fotografii a mai fost prezentată și la baza militară din Kandahar, Afganistan, în Los Angeles, la Institutul Cultural Român și la Centrul de Presă al Societății Române de Radiodifuziune. De asemenea, fotografiile au fost expuse la Cartierul General al NATO din Bruxelles, în cadrul reuniunii miniștrilor Apărării. 

„Pentru orice jurnalist, oamenii sunt cei care fac ca o poveste să merite să fie spusă, și așa s-a întâmplat și cu incursiunile mele în Afganistan: aproape fiecare om pe care l-am întâlnit acolo are o poveste. Am călătorit cu militarii români în mai multe baze din această țară a contrastelor, am văzut sate afgane desprinse parcă din alt timp și am adunat chipuri ale războiului, care spun singure povestea acestui loc. 

Aproape toate fotografiile mele din Afganistan sunt cu oameni - copii care se joacă, militari în misiune ori portrete ale afganilor întâlniți de-a lungul și de-a latul țării, pentru că războiul asta înseamnă pentru mine: oameni. Fie că luptă, fie că zâmbesc ori privesc cu îngrijorare spre viitor, oamenii de aici spun povestea unei țări măcinate de război, așa că abordarea aceasta mi s-a părut cea mai potrivită pentru a ilustra Afganistanul, așa cum l-am văzut eu.

De când România a participat la efortul Coaliției din Afganistan, militarii români au luptat umăr la umăr, alături de marile armate ale lumii, și am fost mândru să-i aud pe generalii americani vorbind la superlativ despre Armata Română - și nu din complezență, ci pentru că profesionalismul impune respect. Expoziția de față este felul meu de a acorda aprecierea cuvenită eroilor neștiuți care au trecut prin teatrele de operații, cei mai buni ambasadori ai României în lume”, a relatat Ilie Pintea în descrierea expoziției.

 Ilie Pintea este corespondentul Radio România Actualități din anul 2000, iar din 2013 a însoțit de mai multe ori batalioanele românești dislocate în Afganistan. Este autorul primei și singurei expoziții de fotografie organizată în baza militară de la Kandahar, vernisată chiar de Ziua Națională a României, în 2017. Expoziția a fost dedicată sublocotenentului Mădălin Stoica, de la Batalionul 280 Brave Hearts, căzut la datorie într-un atac cu mațină capcană, Iie Pintea fiind jurnalistul care l-a intervievat pentru ultima dată. Ilie Pintea a primit în 2018 Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, pentru activitatea sa din teatrul de operații din Afganistan, alături de militarii români. 

Adauga comentariu