CEH a plătit prețuri aproape duble pe cursuri de formare profesională. Anunțul cu achiziția a dispărut de pe site-ul societății de stat

Aflat în colaps financiar, Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a pus la bătaie o sumă frumușică pentru cursuri de formare profesională. Anunțul de achiziție a fost afișat pe pagina electronică a societății, având o valoare totală de 322.000 de lei. 

Cursurile au fost programate pentru luna decembrie 2018 și au fost destinate angajaților care urmau să fie disponibilizați. 
Nimic rău în asta. Doar că, atunci când am încercat să aflăm detalii despre aceste cursuri, nimeni din conducerea CEH nu știa nimic. Mai mult de atât, anunțul care conținea documentele procedurii de achiziție a dispărut de pe site-ul complexului. Nu înainte să reușim să descărcăm și să salvăm acele documente.

Pe lângă toate acestea, prețul pe care CEH l-a plătit pe aceste cursuri este aproape dublu față de tarifele practicate pe piață. 

În anunțul de organizare a licitației, CEH căuta firme sau asociații care să presteze „servicii de formare profesională” pentru trei loturi de cursanți (vezi foto mai jos).

Licitația a fost câștigată de trei entități 

După o săptămână de la data la care am cerut informații pe acest subiect, reprezentanții CEH au dat un răspuns despre ce firme au câștigat licitația. 

 „Contractele de prestări servicii privind cursurile de reconversie profesională au fost câştigate de următoarele firme: EURO JOBS - pentru Lotul I, DIACOSTAMPET - pentru Lotul II; ASOCIAŢIA «CENTRUL REGIONAL PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ» (CRPOFM) – pentru Lotul III. Suma estimată pentru aceste cursuri a fost de 322.000 de lei, din care s-au cheltuit 297.300 de lei pe loturi astfel: Valoare Lotul I: 37.800 lei, Valoare Lotul II: 35.100 lei, Valoare Lotul III: 224 400 lei. De aceste cursuri au beneficiat 230 de salariaţii care urmau să se disponibilizeze ( în cursul lunii decembrie 2018), din cadrul sucursalelor EM Lonea (73) şi EM Lupeni (157), respectiv”, a transmis Claudia Ciucă, șef Serviciu Resurse Umane Organizare din cadrul CEH. 

Așadar, din informațiile oferite de CEH, cursul de perfecționare a competențelor antreprenoriale a fost susținut de Euro Job. Conform datelor de la Registrul Comerțului, firma aparține fostului senator Haralambie Vochițoiu și are ca obiect principal de activitate „Activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă”.

Cea de-a doua firmă, DIACOSTAMPET, a organizat cursurile de inițiere în comunicare în limba engleză. DIACOSTAMPET are ca domenii de activitate „Lucrări de construcții rezidențiale și nerezidențiale” și tipărire de reviste, cărți, broșuri, etichete, hărți etc.. Firma aparține asociatului unic Vlad Constantin și are ca administrator pe Roșu Gheorghe. Cel mai probabil, Diacostampet s-a ocupat și de tipărirea diplomelor cursanților. 

Cea de-a treia entitate care a obținut suma cea mai mare, Asociația „CRPOFM”, este condusă de președintele Negreanu Ana. Contactată pentru a ne explica în ce au constat serviciile prestate pentru CEH în valoare de 50.000 de euro, aceasta a oferit explicații vagi și nu a știut sau nu a dorit să spună care a fost media tarifului încasat de asociația sa pentru a evalua și certifica pregătirea profesională a unui singur candidat. 

La un calcul simplu reiese că, în medie, CEH a plătit Asociației CRPOFM câte 1.275 de lei de persoană pentru evaluarea și certificarea competențelor profesionale.

Sumele sunt destul de generoase, ținând cont de faptul că, spre exemplu, tarifele practicate de firme din județul Brașov pentru servicii identice sunt între 790 și 890 de lei. 

„Pentru un certificat de competențe profesionale în meseria de ospătar tariful este de 790 de lei, vânzător – 790 de lei. Cursul de mașinist pentru terasamente, pe 10 tipuri de utilaje (excavator, buldoexcavator, vibrocompactor, volă, încărcător frontal) are un tarif de 890 de lei”, a afirmat reprezentantul Centrului de calificare profesională „Althera Evalcov” din Brașov.

Directorul general al CEH, Samuel Dioane (foto jos), și niciun alt director dintre cei care s-au ocupat de achizițe, nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere vizavi de prețul cursurilor. Singura persoană din conducerea companiei de stat dispusă să vorbească cu presa a fost directorul economic Nelu Ardelean. Însă, acesta nu a putut spune decât că se află în concediu, că nu s-a ocupat de această achiziție și nu poate da declarații de presă. 

 

 

 

Adauga comentariu