Cazul agentului de penitenciar, înjunghiat cu o foarfecă de un deținut. Comunicatul de presă transmis de administrația penitenciarului nu este conform cu realitatea. Penitenciar: „A fost rănit (...) cu un obiect metalic, IMPROVIZAT”

Inadvertențe între realitate și comunicatul de presă remis de administrația Penitenciarului Deva, în urma incidentului grav produs aseară, în interiorul locului de detenție. Atunci, un agent de penitenciar a fost înjunghiat cu o forfecuță de unghii de un deținut agresiv. În comunicatul de presă transmis de Penitenciarul Deva este precizat faptul că agentul a fost rănit cu „un obiect metalic, improvizat”, fără a fi spus că, de fapt, a fost vorba despre o forfecuță de unghii. Redăm, mai jos, comunicatul integral:

„Astăzi, 05.06.2019, cu ocazia activității specifice de relocare a unei persoane private de libertate, din motive obiective, la o altă cameră de deținere, un funcționar public cu statut special din cadrul Penitenciarului Deva, a fost rănit superficial, în mod spontan, de către persoana supusă relocării, cu un obiect metalic, improvizat.

Urmare acestui incident, a fost solicitat Serviciul Unic de Urgență 112, angajatului unității fiindu-i acordate în prezent îngrijiri medicale de specialitate la nivelul unei unități spitalicești.

În conformitate cu prevederile legale, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva, fiind de asemenea, dispuse verificări interne, pentru stabilirea cauzelor și împrejurărilor produceri incidentului, urmând și aplicarea procedurilor disciplinare în cazul deținutului implicat”, se arată în comunicatul de presa emis de Penitenciarul Deva. 

Conform Dicționarului Explicativ Român, verbul „a improviza” înseamnă: a face, a confecționa, a construi ceva la repezeală (și provizoriu), din ce se găsește la îndemână. Forfecuța de unghii nu era un obiect improvizat. Directorul Penitenciarului Deva, Florin Berar, nu a putut fi contactat pentru a explica de ce există acea sintagmă în comunicatul de presă.

„Ziar de Hunedoara” a luat însă legătura cu purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Deva, Lucian Feraru. Redăm, mai jos, discuția, așa cum a avut ea loc.

Reporter: În comunicatul de presă există o inadvertență față de realitate.

Lucian Feraru: Să vedem care ar fi aceea.

Rep.: Spuneți că a fost rănit superficial de persoana supusă relocării, cu un obiect metalic improvizat, dar toată lumea spune că, în mod clar, a fost vorba despre o forfecuță de unghii.

L.F.: Da, într-adevăr, a fost vorba de o forfecuță de unghii, dar „obiect metalic improvizat” este formula de exprimare standard. Caracterul improvizat tocmai la asta s-a referit, că a schimbat destinația obiectului, în vederea folosirii lui pentru a agresa. Acesta este contextul. A improvizat o armă, pentru că nu a avut o armă propriu-zisă.

La Penitenciarul Deva au fost dispuse anchete, pentru a se afla cum a fost posibil să fie introdusă în locul de detenție acea forfecuță de unghii. Deținutul care l-a atacat pe agentul de penitenciar este cunoscut drept lider al traficanților de obiecte interzise. Potrivit surselor noastre, există trei variante de introducere a acestor obiecte în penitenciar: fie ele sunt ascunse extrem de bine, astfel încât să treacă neobservate de aparatura de detectare, prin care orice deținut trebuie să treacă, la intrare în locul de detenție; fie sunt introduse în timpul primirii pachetului, dar și atunci orice persoană trebuie să fie verificată „la sânge”, iar fiecare obiect este verificat atent de un agent de penitenciar; fie ele sunt introduse în penitenciar chiar de angajații locului de detenție.

În paralel, procurorii deveni au deschis și ei o anchetă care îl vizează pe deținutul care l-a înjunghiat pe agentul de penitenciar.

Sursa foto: zhd.ro

Comentarii

Monica

06.06.2019 14:42

Director incompetent si mincinos, aflat pe functie ilegal, la a 4-a prelungire a imputernicirii in conditiile in care legea permite maxim 2. Sustinut de conducerea ANP pentru ca este obedient si executa orice dispozitie ilegala a sefilor de la Bucuresti fara sa comenteze. De ce a semnat dispozitia de executare a misiunii dupa ora 15.00 cand sunt putine cadre in serviciu si in absenta sefului de sectie? El e singurul vinovat!

Adauga comentariu