Caz revoltător de nedreptățire a arheologului care s-a sinucis, de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane. Nimeni nu vrea să-și asume că LEGEA nu a fost respectată

Caz revoltător de nedreptățire a unui salariat de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva. Este vorba de arheologul Marius Râza (foto sus) care s-a sinucis în 14 decembrie. Era singurul angajat al muzeului cu studii superioare plătit cu salariul minimum pe economie. Colegii lui spun că trăia în pauperitate, la limita subzistenței.

Umilit financiar de angajatorii săi 
Am discutat cu mai multe persoane pentru a ajunge cât mai aproape de adevăr. Cu colegi, președintele sindicatului de la muzeu, Mihai Căstăian, cei care cunosc foarte bine situația lui Marius. Nimeni nu a putut da o explicație logică în acest caz, dar toți au afirmat că a fost nedreptățit. 
Marius Râza s-a angajat la Secția din Orăștie a MCDR, în aprilie 2017, pe post de arheolog cu salariul minimum pe economie. De atunci, salariile bugetarilor au fost ajustate, însă al lui nu. Văzând că lucrurile rămân neschimbate, atât Marius cât și colegii săi au încercat să discute cu conducerea muzeului. Apoi, au trimis o serie de adrese în care au cerut explicații. Inclusiv au indicat articolele din Legea salarizării care trebuiau aplicate în cazul lui. Li s-a răspuns într-un mod cum numai unii funcționari de la stat știu să o facă - frustrant.

Problema a ajuns și la Prefectura Județului Hunedoara, Consiliul Județean (CJ) Hunedoara, în administrarea căruia se află MCDR, Inspectoratul Teritorial de Muncă. Au fost invitați la discuții, toți vedeau nedreptatea și umilința în care se pierde angajatul muzeului. Dar nimeni nu a făcut ceva concret pentru a-i face dreptate. 
Au trecut zile, săptămâni, luni și s-a ajuns în decembrie 2018. Cu același salariu minimum pe economie, de 1.100 de lei, la care i s-a adăugat un spor de 290 de lei pentru condiții periculoase în muncă. În decembrie când a primit banii, după ce și-a achitat chiria și alte dări a rămas cu aproape nimic. Următorul salariu l-ar fi primit în 10 ianuarie 2019. În 10 decembrie, cu patru zile înainte să se sinucidă, Marius a trimis o ultimă petiție către MCDR. Patru rânduri scrise pe o coală albă. A primit un răspuns la fel de absurd.  
Colegii lui spun că Marius era o fire blândă, avea mult bun simț, inteligent, dar deloc luptător. Nu a putut trece de zidul indolenței și răutății unor oameni care s-au nimerit să fie decidenți pentru soarta lui. Iubea arheologia și era pasionat de ceea ce făcea, dar asta nu l-a salvat.

De ce trebuia să i se mărească salariul angajatului MCDR?
Răspunsul îl găsim în lege, în scrisorile trimise din partea Sindicatului către conducerea muzeului și șefei de la Resurse Umane, Adriana Popescu (foto jos). Scrisori în care reprezentanții sindicatului explică cum anume trebuie calculat salariul arheologului, dând exemplul unui alt angajat de la muzeu, care avea aceeași încadrare pe post și beneficia de un salariu brut de 3.591 de lei. 


„În urma răspunsului MCDR cu nr.8957/13.12.2018 la adresa lui Marius Râza, cu nr. 156/10.12.2018 privind salarizarea sa vă solicităm reconsiderarea răspunsului și luarea deciziilor corecte în conformitate cu prevederile legale. Astfel, Marius Râza a fost angajat al instituției în aprilie 2017, pe funcția de arheolog II, gradația 0, pe baza Legii Cadru 284/2010 și a Ordonanței 10/2008 cu un salariu de încadrare de 1.553 de lei, potrivit răspunsului d-voastră mai sus amintit. În anul 2018, a fost angajat în cadrul instituției S. I., pe funcția de desenator gradul II gradația 0, cu un salariu de încadrare de 3.591 de lei.
Motivarea permanentă a șefului Serviciului Personal și Salarizare al MCDR, Adriana Popescu, a fost faptul că angajații menționați au funcții diferite, de aceea S. I. a fost încadrat folosindu-se coeficientul din Anexa la Legea 153/2017, pe baza articolului 39, din Legea 153/2017. Amintim că atât în Legea 284/2010, Ordonanța 10/2008, Legea 153/2017, cele două funcții sunt considerate similare, fapt dovedit de explicațiile din legi și anexele acestora.
Mai mult, prin Ordonanța 43/2016, abrogată azi, se definește funcția similară așa cum o recunoaște și RAPORTUL DE AUDIT al Consiliului Județean Hunedoara, raport cu nr. 13213/03.09.2018
La rândul său, noua lege a salarizării Legea 153/2017, la Secțiunea 3, art.7 , alin. g, dă o definiție a ceea ce înseamnă funcția similară (...) iar în Anexa III, Cultură din Legea 153/2017, funcțiile muzeograf, restaurator, conservator, bibliograf, ARHEOLOG, arhitect, istoric, curator, designer, taxidermist, fotograf, DESENATOR ARTISTIC, educator muzeal, arhivist, au același coeficient, la toate gradele și același salariu de bază la care trebuie să fie în 2022”, se arată în întâmpinarea Sindicatului la răspunsul primit de la Muzeu în 13 decembrie. 

În baza sesizărilor, CJ Hunedoara a dispus un audit la Serviciul de Resurse Umane și Salarizare al MCDR efectuat în luna iulie 2018. S-au descoperit mai multe nereguli, iar una dintre ele este că la MCDR: „EXISTĂ DIFERENȚE ÎNTRE SALARIILE ANGAJAȚILOR CARE OCUPĂ ACEEAȘI FUNCȚIE, AU ACEEAȘI GRADAȚIE ȘI LUCREAZĂ ÎN ACELEAȘI CONDIȚII”. 

Am încercat să discutăm cu managerul MCDR, Liliana Țolaș (foto jos), despre modul în care a fost remunerat arheologul. Aceasta a adus argumente cu care să arate că angajații muzeului nu sunt nedreptățiți, indicând-o responsabilă de situația arheologului pe Adriana Popescu.

„Absolut toate recomandările auditului au fost respectate, implementate. Instituția noastră cu, sprijinul CJ a acordat anul acesta majorarea din aprilie de 25 la sută. (...) Dacă doriți o explicație amănunțită despre modul în care s-a stabilit salariul lui Marius Râza și nu numai, vă poate răspunde doamna Popescu, pentru că este specialist. Eu cred că nu ministrul face salariul unui angajat de la minister ci persoana care se ocupă de serviciul respectiv. Sau să faceți o solicitare în scris, la care doamna Popescu vă va răspunde detaliat”, a afirmat Liliana Țolaș.

De față cu managerul muzeului, Adriana Popescu a lecturat câteva texte de lege, iar concluzia ei a fost că salariul lui Marius Râza era calculat corect (?!). 

Contactat pe acest subiect, președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, a afirmat că dacă se va constata că un subordonat al administrației județene nu și-a îndeplinit obligațiile, cu siguranță vor fi luate măsuri. 


MÂINE, 21 decembrie, la ora 13.00, ANGAJAȚII DE LA MCDR AU ANUNȚAT CĂ SE VOR STRÂNGE ÎN FAȚA CJ HUNEDOARA PENTRU A-L COMEMORA PE COLEGUL LOR. Totodată, vor să vadă câți ochi se vor îndrepta spre drama trăită de tânărul arheolog. 

Sursa foto 3: glasulhd.ro

Adauga comentariu