Castelul Corvinilor, în șantier. Cum decurg lucrările de restaurare a celui mai vizitat monument istoric din județ

Cel mai vizitat obiectiv turistic din județ, Castelul Corvinilor, se află în plin proces de restaurare. Lucrările au început la finele anului trecut, acum fiind în șantier mai multe încăperi ale monumentului istoric. Pe perioada lucrărilor, accesul turiștilor în castel nu va fi restricționat. 

„Constructorul a revenit după Sărbătorile de iarnă. S-au abordat, mai întâi, etajele superioare ale Turnului Nou de Poartă, Turnul Capistrano, Turnul Alb și Turnul Vechi de Poartă. În aceste sectoare se lucrează în momentul de față. Pe de altă parte, facem o serie de sondaje în Sala Dietei, în ideea de a elabora soluția adecvată de consolidare a bolților Sălii Cavalerilor, respectiv a planșeului Sălii Dietei și de redistribuire a greutății care, în opinia expertului în structuri de rezistență, apasă mai mult decât este normal pe aceste coloane. În toată perioada aceasta funcționăm cu restricții în spațiile amintite. Ideea este ca și constructorul să se apuce cât mai curând de Sala Dietei, care-i un punct sensibil al castelului, pentru că este o zonă de tranzit”, a declarat Sorin Tincu, directorul Castelului Corvinilor. Termenul de finalizare a lucrărilor de restaurare – conservare a monumentului medieval este septembrie 2021, a mai precizat Tincu.

Numărul turiștilor care vizitează Castelul Corvinilor a crescut de la un an la altul, în 2019 înregistrându-se un număr record de vizitatori. Din datele transmise de Primăria Municipiului Hunedoara, în administrarea căreia se află monumentul medieval, anul trecut, castelul a avut peste patru sute de mii de vizitatori. Aceștia au lăsat în visteria castelului 7.653.955 de lei (adică 1,6 milioane de euro). Comparativ cu 2018, numărul turiștilor care au trecut pragul castelului a crescut cu peste 50.000, iar încasările au fost mai mari decât în 2018 cu 1.337.685 de lei.

Recent, administrația Castelului Corvinilor a realizat un tur virtual 3D al monumentului, cu imagini surprinse înainte de începerea lucrărilor de reabilitare în valoare de cinci milioane de euro. Prin accesarea unui link, oricine poate să viziteze castelul, virtual, cu ajutorul imaginilor la 360 de grade.

Castelul va avea parte de lucrări complexe de consolidare și reabilitare a zonelor afectate de trecerea timpului, precum și de lucrări de restaurare, finisaje interioare și exterioare. De asemenea, vor mai fi făcute și lucrări de reconstituire și de amenajare a unor unor planșee, prin refacerea, cât și introducerea acestora în circuitul turistic.

Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor a fost semnat la începutul anului trecut și are o perioadă de derulare de 27 de luni, fiind câștigat de asocierea de firme CORAL SRL Tulcea – SC Construcții Unu SA – SC Remon Proiect SRL. Valoarea proiectului ajunge la cinci milioane de euro, fiind finanțat din fonduri europene în proporție de 98%, restul fiind din contribuția autorităților locale.

Adauga comentariu