În cărucior cu rotile, poetul Laurian Stănchescu pornește în „Marșul lui Avram Iancu”. Ce mesaj le-a transmis politicienilor

Poetul și scriitorul Laurian Stănchescu pornește în cea de-a IX-a ediție a „Marșului lui Avram Iancu”. Deși are probleme de sănătate, Laurian Stănchescu va străbate în mod simbolic itinerariul de 100 de kilometri, din localitatea Vidra de Sus, județul Alba, unde s-a născut Avram Iancu, și Cimitirul de la Țebea, locul unde „Crăișorul Munților” își doarme somnul de veci.

„Am venit să continuăm cu a IX-a ediție a Marșului lui Avram Iancu. Plecăm marți dimineața de la casa lui Avram Iancu, la ora 12.30, am stabilit cu primarul din Câmpeni să facem o ceremonie la monumentul lui Avram Iancu, după aceea ne vedem cu oamenii din Abrud. Apoi, mai departe, la toate bisericile și monumentele din cale. În 7 septembrie vom ajunge la Brad”, a afirmat Laurian Stănchescu. 

Poetul și scriitorul român a inițiat „Marșul lui Avram Iancu” în semn de omagiu pentru Eroul din Apuseni. La edițiile trecute, Laurian Stănchescu parcurgea desculț pe jos cei 100 de kilometri, însoțit de prieteni și susținători.

„Scopul acestui marș este de a crea o stare națională, o stare de spirit pur românească. Pentru că dacă nu creăm această stare de spirit ne scufundăm, ne ducem în neant cu toată istoria magnifică pe care o avem noi și pe care au lăsat-o strămoșii noștri. Nu vreau ca memoria lui Avram Iancu să dispară, pentru că fără Avram Iancu, în Transilvania, curgea o istorie străină pe o albie românească”, a explicat Stănchescu. 

Inițoator al Legii „Avram Iancu Erou Național”, o lege care a fost retrimisă în Parlament de președintele României, Klaus Iohannis, Laurian Stănchescu le-a transmis un mesaj și politicienilor care vor veni la mormântul Crăișorului.

 „Voi fi acolo, la mormântul lui Avram Iancu. Dacă are curaj Iohannis să vină la mormântul lui Avram Iancu îl voi interpela și îi voi spune să stea în genunchi, să-și ceară iertare! Lui Dăncilă îi voi spune la fel. La toți care vor veni. Niciun politician nu are voie să treacă prin fața mormântului lui Avram Iancu fără să îngenuncheze. Eu voi fi acolo de pază. Credeți-mă, îi voi pune să îngenuncheze la mormântul lui Iancu”, a spus poetul. 

Printre cei care s-au alăturat pentru a cincea oară inițiativei poetului se numără și fostul comisar-șef de poliție Petrică Dima.

„Fac acest lucru din dragoste pentru eroii neamului, înaintașii noștri, pentru Avram Iancu, acum, în acest proiect. În lupta singuratică, până la un moment dat, a domnului Stănchescu, a mai primit și forțe proaspete. M-am alăturat și eu, în urmă cu cinci ani, marșului dedicat lui Avram Iancu”, a spus Petrică Dima, care, la rândul său, a vorbit extrem de dur la adresa politicienilor zilei.  „Cred că, la un moment dat, va trebui să se spargă buboiul acesta și atunci va fi vai și amar de viața lor. Nu își dau seama că poporul îi iartă, dar până la un punct, după aceea va fi prea târziu. Din acest motiv, eu, care am jurat credință patriei și poporului meu, sunt în acest marș, alături de domnul Laurian Stănchescu, și nu îi apar pe acești parlamentari”, a subliniat fostul polițist.

Marșul lui Avram Iancu are loc în săptămâna de dinaintea duminicii de 8 septembrie, zi în Avram Iancu va fi comemorat în Panteonul Moților, cu prilejul Serbărilor Naționale de la Țebea. În acest an se împlinesc 147 de ani de la moartea „Crăișorului Munților”. 

Sursa foto 2: raditimisoara.ro

Adauga comentariu