Campanie de cercetare arheologică la Sarmizegetusa Regia. Specialiștii susțin că există posibilitatea să aducă informații noi despre cetatea dacică

În cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se desfășoară, zilele acestea, o campanie de cercetare arheologică în cadrul proiectului ”Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”. Săpăturile se fac în mai multe puncte ale fortificației cu scopul de a oferi informații și clarificări cu privire la elementele constructive antice și la starea de conservare a monumentului. 

„În prima etapă, a fost trasată o suprafață la Poarta de est, unde lucrările din anul 1980 au modificat substanțial aspectul monumentului. O serie de argumente desprinse din săpăturile din secolele XIX și XX indică o configurație diferită a porții față de cea materializată în prezent în teren, astfel că se impune o (re)cercetare a zonei, pentru a obține date suplimentare în vederea propunerii unor soluții optime de restaurare”, au informat reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara. 

În continuarea campaniei de cercetare arheologică vor fi deschise o serie de secțiuni și de suprafețe pe mai multe segmente ale zidului, precum și în zona porților de vest și de sud.

Muzeograful Răzvan Mateescu, de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, susține că este posibili ca, în perioada următoare, cercetările arheologice să releve date noi despre fortăreața dacică. 

„Încă nu am făcut mari descoperiri. Suntem la începutul cercetărilor arheologice, dar ne așteptăm la o altă situație, față de soluția din 1980. Avem câteva indicii, din descoperirile recente că, s-ar putea să aducem informații noi, inclusiv cu privire la Poarta de est. Suntem în plin demers arheologic”, a subliniat muzeograful Răzvan Mateescu, membru al echipei de specialiști implicați în cercetările arheologice de la Sarmizegetusa Regia. 

Proiectul "Capitala Daciei - Muzeu viu al patrimoniului cultural european" are ca obiect conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Etapele de restaurare includ cercetări arheologice, taluzări şi amenajări ale terenului, refacerea incintei militare şi a porţilor de acces. De asemenea, este prevăzută refacerea şi îmbunătăţirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, semnalistică, amenajarea unui lapidariu şi a unui adăpost pentru vizitatori. 

Cât priveşte revitalizarea cetăţii, se are în vedere digitizarea monumentului UNESCO, astfel încât utilizatorul să aibă acces la imagini ce reconstituie diverse obiective din cetate, din perioada daco-romană. Valoarea totală a proiectului este de 13,29 milioane lei, adică aproximativ 2,74 milioane euro. Din aceşti bani, valoarea finanţării nerambursabile se ridică la este de 9,18 milioane lei, adică 1,89 milioane euro, şi se constituie din 85% Grant SEE şi 15% de la bugetul naţional. Cofinanţarea asigurată de CJ Hunedoara se ridică la aproximativ 850.000 de euro. 

 

Adauga comentariu