Cad copaci la Sarmizegetusa Regia. Turiștii sunt avertizați despre existența acestui pericol

În urma ninsorilor abundente din ultimele săptămâni, doi copaci s-au rupt sub greutatea zăpezii, în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO. Din fericire, de data aceasta, arborii au căzut pe traseele de vizitare și nu au distrus monumentul. Astăzi, angajați ai Direcției Silvice au înlăturat copacii din sit. 
„Cei doi copaci s-au rupt sub greutatea zăpezii imediat după Crăciun. Unul a căzut în apropierea Porții de Est, chiar pe traseul de vizitare, celălalt în zona Băilor Romane. Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice, subordonat Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, a făcut imediat demersuri în vederea scoaterii din sit a trunchiurilor prăbușite. Astăzi, 11 ianuarie 2019, angajații de la ocolul Silvic Grădiște au urcat în sit, au fasonat crengile celor doi arbori căzuți și au tăiat cu drujba trunchiurile pentru a le putea scoate din zăpadă și transporta mai ușor. În sit zăpada măsoară peste jumătate de metru și continuă să ningă”, au declarat cei de la CJ Hunedoara. Totodată, există riscul ca alți arbori bătrâni și bolnavi să cadă în sit, turiștii fiind avertizați cu privire la acest pericol, a precizat Vladimir Brilinsky, administratorul cetății dacice Sarmizegetusa Regia. 
În trecut, mai mulți arbori seculari sau crengi s-au rupt și au căzut pe zidurile fortăreței dacice, distrugându-le. A existat un plan de tăiere a acestor copaci periculoși la nivelul CJ Hunedoara, însă nu a fost dus până la capăt. 

 

 

Adauga comentariu