Ca în România! A fost nevoie să moară un om, pentru ca instituțiile să ia măsuri. Consiliul Județean vrea adăposturi pentru turiști, la Sarmizegetusa Regia, după ce un bărbat a murit fulgerat. A mai fost un adăpost, dar l-au dărâmat!

A fost nevoie să moară un om fulgerat, în situl de la Sarmizegetusa Regia, pentru ca autoritățile din județul Hunedoara să ia măsuri pentru siguranța turiștilor care ajung la cetatea dacică. Consiliul Județean Hunedoara a aprobat în ședință un proiect prin care vor fi construite două adăposturi temporare de vreme rea. Era nevoie de acest lucru încă de mult timp. În trecut, Vladimir Brilinsky, fostul administrator al sitului de la Sarmizegetusa Regia, a improvizat unul, tocmai pentru aceste situații. Dar, cum orice lucru bun nu rămâne nepedepsit în România, vicepreședintele Sorin Vasilescu și Direcția de Cultură a județului Hunedoara l-au acuzat pe Nunu Brilinsky de construirea ilegală a adăpostului și au cerut dărâmarea lui. Lucru care s-a și întâmplat. Însă, „construcția”, de fapt, nu era construcție, ci un acoperiş de carton gudronat pus pe şase ţăruşi, și avea rolul strict de a-i proteja pe turiștii surprinși de furtuni în sit. La Sarmizegetusa Regia, vremea se schimbă în câteva minute, iar lucrul acesta este cunoscut de toată lumea.  

„Este o minciună şi o prostie promovată de aceeaşi incompetenţi de la Direcţia de Cultură a judeţului Hunedoara. Este un neadevăr. De fapt, era un acoperiş de carton gudronat pus pe şase ţăruşi”, spunea la acea vreme Nunu Brilinsky. 

Brilinsky a fost îndepărtat de la Sarmizegetusa Regia, în luna iulie 2019. În octombrie 2018, între administratorul sitului de la Regia și Sorin Vasilescu au existat conflicte aprinse, iar unul dintre motive a fost exact acest adăpost. Brilinsky și-a dat atunci demisia, dar a fost convins de Mircea Bobora să revină asupra ei. La aceea vreme, vicepreședintele Sorin Vasilescu a spunea că starea de conflict cu fostul administrator al sitului Sarmizegetusa Regia a pornit de la faptul că în perimetrul sitului ar fi fost ridicat un adăpost de ploaie pentru turişti, fără aprobările cerute de legislaţia în vigoare, acesta fiind considerat o construcţie ilegală.

„Toată lumea trebuie să respecte legea. Direcţia Judeţeană pentru Cultură a solicitat demolarea acelei construcţii şi s-a executat executat acest lucru”, a arătat atunci Vasilescu.

În data de 8 august, o vijelie s-a abătut din senin asupra sitului de la Sarmizegetusa Regia. A plouat câteva minute, iar doi turiști din Galați și paznicul sitului s-au adăpostit sub un copac. Nu aveau altundeva unde să se pună la adăpost. Un trăsnet a lovit vârful copacului, iar paznicul a murit pe loc. Și ceilalți doi turiști au fost răniți, dar, din fericire, au scăpat cu viață.

În data de 13 august, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, întocmea un proiect de hotărâre prin care două adăposturi de vreme rea să fie construite la Sarmizegetusa Regia. În data de 14 august, proiectul a devenit hotărâre. 

În ședinta extraordinară a Consiliului Județean Hunedoara din data de 14 august, au fost aprobate nota conceptuală și tema de proiectare pentru obiectivul de investiții „Realizarea unor intervenții temporare (adăposturi provizorii pentru oameni, toalete ecologice, montarea a două panouri fotovoltaice, completarea cu pământ a suprafețelor erodate de ploi), montarea unor borne topografice și realizarea unui sondaj geotehnic” în situl arheologic Sarmizegetusa Regia.

„Prin realizare intervențiilor cuprinse în proiect se dorește asigurarea unor condiții minime de siguranță pentru vizitatorii care vin în sit, iar reprezentanții Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice (SPAMI) să beneficieze de condiții decente de lucru. Totodată, investițiile vor facilita specialiștilor desfășurarea unor serii de investigații necesare studiilor de fundamentare a viitoarelor intervenții de conservare și restaurare. În momentul de față, la Sarmizegetusa Regia se înregistrează o serie de deficiențe care trebuie înlăturate, iar demersurile pentru corectarea lor au fost începute de către Consiliului Județean Hunedoara și SPAMI încă din toamna anului 2018. Printre acestea se numără și lipsa unei construcții care să asigure protecția vizitatorilor în condiții de vreme nefavorabilă (vânturi, ploi, ninsori). Schimbarea rapidă a condițiilor meteorologice înregistrată în sit impune astfel de adăposturi, cu atât mai mult cu cât pentru a traversa situl de la un capăt la altul trebuie parcurși aproximativ 1,5 km, iar diferența de altitudine depășește 100 m”, se arată într-un comunicat de presă emis de Consiliul Județean Hunedoara.

„Refugiile pentru vizitatori sunt binevenite în condiții de ploaie. Pentru că există o întreagă polemică pe această temă, vreau să subliniez faptul că protejarea împotriva fenomenelor meteo extreme care au loc în munte nu este suficientă prin crearea acestor adăposturi. Este un lucru extrem de delicat. Pe de altă parte, noi continuăm să vizualizăm Samizegetura Regia ca un punct turistic foarte important, care trebuie dotat cât mai aproape de ceea ce înseamnă turismul civilizat” declară președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea-Flaviu Bobora.

Prin proiectul aprobat de Consiliul Județan Hunedoara vor fi realizate, cu prioritate, următoarele intervenții: 
• Amplasarea de adăposturi temporare
Se vor monta două adăposturi temporare, unul dintre ele poziționat la nord de Templul circular mic și templele patrulatere într-o zonă mascată de vegetația existentă. Acesta va înlocui adăpostul actual, o structură improvizată care poate asigura protecția unui număr de maxim 4 persoane. Cel de-al doilea adăpost va fi poziționat în apropierea drumului pietonal de acces, în curba cea mai pronunțată a acestuia (în a doua treime a drumului). Poziționarea adăposturilor urmărește asigurarea unei protecții în sit și de-a lungul traseului de acces.
• Structură pentru adăpostirea cabinelor de toaletă ecologică
Toaletele ecologice vor fi amplasate în apropierea accesului pe sit, la începutul drumului de serviciu care coboară spre templele de calcar. Din zona de acces acestea nu sunt vizibile, fiind poziționate într-o zonă retrasă. În aceeași zonă, vor fi amplasate pubelele pentru depozitarea gunoiului și rezervorul de apă (1 m3). Rezervorul pentru colectarea deșeurilor din toalete (1 m3) va fi amplasat la o cotă inferioară, urmărind panta versantului existent. Accesul către zona toaletelor este posibil din drumul de serviciu, fiind posibil inclusiv accesul persoanelor cu dizabilități. Evacuarea deșeurilor se poate face de pe drumul secundar cu ajutorul autoutilitarelor cu gabarite reduse.
• Panouri fotovoltaice
Panoul fotovoltaic va fi amplasat în apropierea postului de jandarmi și a casei de bilete, în continuarea panoului existent.

Investiția este estimată la 190.000 lei fără TVA și se va realiza din bugetul Consiliului Județean Hunedoara.

Adauga comentariu