Bugetul pe 2019 anunțat de Guvern scoate persoanele cu dizabilități în stradă. „Prin transferul obligațiilor bugetare pentru serviciile sociale către autoritățile locale se încalcă legea”

Asociațiile persoanelor cu dizabilități se opun deciziei Guvernului României de a transfera în sarcina autorităților locale cheltuielile generate de asigurarea serviciilor sociale. Mai mult de atât, reprezentanții asociațiilor precizează că măsura anunțată de Guvern este împotriva Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

„În primul rând asisitenții personali vor fi dați afară așa cum s-a întâmplat în urmă cu mai mulți ani. Din lipsă de bani, în 2010 – 2011, la Simeria și în alte localități din țară, asistenții personali au fost concediați în masă. În Legea nr. 448/2006 scrie clar că 90% din fonduri trebuie să le asigure Guvernul și 10% autoritatea locală. Dacă acest lucru nu se întâmplă și rămâne totul în seama autorității publice locale atunci e o problemă foarte serioasă. Se încalcă o lege. Sigur nu e greu să modifice și legea aceasta. Pot modifica toate legile dacă vor. În 2010 – 2011 au fost consecințe grave, acum pot fi aceleași consecințe dramatice, eu sper să nu se întâmple, dar vor fi situații dramatice”, a declarat reprezentantul Asociației „Hans Spalinger” Simeria pentru ZIAR DE HUNEDOARA. 

Asociațiile persoanelor cu dizabilități din rețeaua DIZABNET, printre care și „Hans Spalinger” din Simeria, au transmis o scrisoare deschisă Guvernului în care explică toate consecințele negative pe care le va avea trecerea către autoritățile locale a responsabilităților financiare pentru persoanele cu handicap. 

Pe de altă parte, astăzi, 8 februarie, în București și în orașele mari din țară au fost anunțate proteste împotriva măsurii Guvernului.

„Ca urmare a măsurilor fără precedent de a lăsa în sarcina autorităților locale plata serviciilor sociale pe linie de dizabilitate și copii din orfelinate, contrar prevederilor legale și a principiilor asumate prin Programul de Guvernare 2017 - 2020, noi părinții copiilor cu dizabilități, adulții cu dizabilități și cetățenii români, care mai cred în echitate și justiție socială, înțelegem să ne manifestăm dezacordul față de Proiectul de Buget pentru anul 2019 și să solicităm modificarea în regim de urgență a prevederii «ZERO BUGET PENTRU ASISTENȚA SOCIALĂ ȘI PROTECȚIA COPILULUI». Nerespectarea angajamentului ministrului Finanțelor de sâmbătă, 2 februarie 2019, vine ca o confirmare a temerilor noastre, cu atât mai mult cu cât, solicitările noastre sunt independente de restul aspectelor problematice ale Proiectului de Buget, ele fiind strict legate de respectarea unui principiu asumat al acestei guvernări: SOLIDARITATEA.”, se arată pe pagina de Facebook a protestului întitulat „Nu Negociem Viața Copiilor Noștri și a Persoanelor cu Dizabilități”  


Adauga comentariu