Brilinsky nu s-a resemnat. Protestează și cere demisia lui Vasilescu pentru incompetență și lipsă de implicare la Sarmizegetusa Regia

Vladimir Brilinsky a demisionat din postul de administartor al sitului arheologic Sarmizegetusa Regia dar nu s-a resemnat. Vrea să mențină vie atenția asupra problemelor de la fosta Capitală a dacilor. Ieri, Brilinsky a protestat în fața Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, cerând demisia vicepreședintelui instituției, Sorin Vasilescu, cel care are în atribuții gestionarea sitului. Fostul administrator îi reproșează lui Vasilescu mai multe lucruri, printre care lipsa de profesionalism și de implicare în probleme stringente, cum ar fi cea a arborilor care trebuie înlăturați din sit. 
„Este inadmisibil să ne aflăm în luna noiembrie și niciun demers să nu fie îndreptat asupra a ceea ce macină cel mai rău acel loc. Vorbim aici despre scoaterea din fondul forestier a întregii zone a Sarmizegetusei. Anul trecut am început o campanie de tăiere a arborilor chiar presărată cu scandal, care s-a dovedit a fi artificial. Acea campanie trebuia continuată. Nu s-a făcut nimic pentru acest lucru”, a afirmat Brilinsky. În incinta cetății dacice sunt arbori bătrâni și degradați care cad și distrug monumentul, de aceea este nevoie înlăturarea lor urgentă. Brilinsky a mai spus că Vasilescu a înțeles că Sarmizegetusa îi poate aduce faimă și asta face, însă problemele de acolo le tratează doar la nivelul discuțiilor, nefăcând nimic altceva.
Fostul administrator le-a mai transmis următoarele mesaje președintelui PSD Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor și ministrului Natalia Intotero:
„Îi spun domnului deputat Nistor «Rușine!» pentru că vehiculează în comunicate de presă neadevăruri la adresa mea. Îi răspunde unui alt partid că, de fapt, eu am plecat pentru că am ridicat o construcție ilegală în sit, fără să discute cu mine. De fapt, nu a existat nicio construcție. A fost un acoperiș din carton gudronat, pus pe șase stâlpi, pentru ca turiștii să aibă unde se adăposti pe timp de ploaie. Și pentru faptul că vorbește foarte urât și de sus. Nu-i dau niciun «like» doamnei Intotero, extrem de preocupată de activitatea mea pe rețelele de socializare. Nemulțumită de cui dau sau nu like-uri a cerut sancționarea mea vicepreședintelui Vasilescu. Nu-i dau like deși, din partea mea a avut doar stimă.”
Brilinsky a anunțat că va protesta în fața CJ Hunedoara timp de 10 zile, între orele 13.00 și 14.00. Dacă nu se va rezolva nimic, va trece la o formă extremă de protest, fără a o nominaliza.
„Am renunţat la un loc de muncă decent, am renunţat la viaţa mea, căci după 20 de ani în Sarmizegetusa să pleci dintr-o dată nu este uşor. Mi-am dat demisia nu ca să plec de undeva, să mă eliberez şi să găsesc un job mai bun, pentru că acum sunt pe stradă şi la propriu şi la figurat. Dar mi-am dat demisia ca să pot lupta liber şi demersul meu se va duce până la capăt, până la protestul suprem. Eu nu mă opresc”, a subliniat Brilinsky. 
 
La insistențele reprezentanților presei, vicepreședintele CJ Hunedoara, Sorin  Vasilescu, a dat un răspuns la criticile aduse de Brilinsky. A contracarat acuzația că nu a făcut nimic timp de doi ani, enumerând o serie de proceduri birocratice, extrem de stufoase, care trebuiau îndeplinite pentru ca, spre exemplu, paza cetății dacice să intre în legalitate. Apoi, a invocat proiectul de întocmire a documentației de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) la Sarmizegetusa Regia, derulat în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului și care se va încheia în noiembrie. Vicepreședintele CJ Hunedoara a subliniat că fără acest DALI nu se pooate face vreo intervenție importantă în sit. Vasilescu i-a dat dreptate lui Brilinsky că lucrurile se mișcă greu, dar până acum s-au mișcat și mai greu, a susținut acesta. 
Pe lângă declarațiile lui Vasilescu, CJ Hunedoara a transmis un comunicat în care își exprima regretul față de demisia lui Brilinsky. „Contribuția domnului Vladimir Brilinsky la promovarea sitului a fost una cât se poate de consistentă, a fost omul care s-a zbătut ca Sarmizegetusa Regia să fie cunoscută de cât mai multă lume și, în același timp, cetatea să poată fi vizitată după reguli clare, să existe o anumită ordine. Este meritul fostului administrator și acest lucru nu-l poate nega nimeni. Însă ca lucrurile să funcționeze bine la Sarmizegetusa Regia, este  vitală munca în echipă, indiferent de divergențele care apar pe parcurs”, se mai arată în comunicat.
Vladimir Brilinsky a fost adminsitratorul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, din 2013. La începutul lunii octombrie 2018 a demisionat. 

 

Comentarii

Regele Dreptății „”„

05.11.2018 21:05

Bravo lui , așa trebuie să facă și magistrații ,să demisioneze pentru a lupta liberi pentru dreptate ,

Daniel Rosca

05.11.2018 22:11

Corpul de control - ultima solutie pentru Domnul Vasilescu. Poate este o solutie sa fim mai multi in fata Consiliului Judetean Hunedoara... poate.

Adauga comentariu