BOMBĂ. Uzina ArcelorMittal de la Hunedoara și-a încetat, temporar, activitatea, din cauza costurilor mult prea mari cu energia electrică și gazele naturale. Toți cei 640 de angajați au fost puși să își ia concediu, apoi vor intra în „șomaj economic”

ArcelorMittal a anunţat că şi-a încetat, temporar, producţia la uzina siderurgică din Hunedoara, care face parte din divizia ArcelorMittal Europe - Long Products. Decizia a venit ca urmare a creşterii semnificative a preţurilor la energia electrică şi la gazul natural, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, pentru utilizatorii industriali din ţara noastră, în ultimii ani, preţurile sunt mult mai mari decât în alte ţări europene cu operatori importanţi în producţia siderurgică, precum Franţa şi Germania.

Aşadar, cum producătorii de oţel europeni se luptă să concureze din cauza nivelurilor ridicate de oţel din import şi a cererii interne slabe, uzina din Hunedoara - care funcţionează cu un cuptor cu arc electric, cu energie reprezentând, aşadar, un cost major - nu mai este capabilă să concureze.

„Producţia în cadrul fabricii – produsele acesteia incluzând profile, ţagle rotunde şi corniere şi având în prezent 640 de angajaţi şi 200 de contractori  –  este suspendată începând cu 1 decembrie 2019. Preţurile la energia electrică şi la gazul natural au crescut semnificativ pentru utilizatorii industriali din România în ultimii ani, preţurile româneşti fiind semnificativ mai mari decât în alte ţări europene cu operatori importanţi în producţia siderurgică, precum Franţa şi Germania. Întrucât producătorii de oţel europeni se luptă să concureze din cauza nivelurilor ridicate de oţel din import şi a cererii interne slabe, uzina din Hunedoara – care funcţionează cu un cuptor cu arc electric, cu energie reprezentând, aşadar, un cost major – nu mai este capabilă să concureze”, a transmis compania.

Reprezentanții societății speră în găsirea unei soluţii care să abordeze problema preţurilor ridicate ale energiei electrice şi gazului natural şi să permită uzinei din Hunedoara să aibă un viitor durabil.

ArcelorMittal a achiziţionat fabrica din Hunedoara în 2003 şi de atunci a investit 550 milioane RON (115 milioane EUR) pentru a aduce acesteia îmbunătăţiri tehnice şi de mediu.

De asemenea, celor 640 de angajaţi li s-a cerut să îşi consume concediul anual rămas, compania acordând lucrătorilor „şomaj economic” pentru zilele rămase.

Adauga comentariu