Atentie ce postezi, s-ar putea sa nu iei viza de SUA

Departamentul de Stat al Statelor Unite a anuntat noi reguli privind acordarea vizelor de intrare pe teritoriul american. Potrivit newsin.ro, solicitantii de viza, cu exceptia diplomatilor si a oficialilor, trebuie sa mentioneze in cerere conturile de pe retelele de socializare, precum si toate adresele de email si numerele de telefon utilizate in ultimii 5 ani.

"Actionam permanent pentru a gasi mecanisme de imbunatatire a procesului de verificare pentru a-i proteja pe cetatenii americani si, in acelasi timp, pentru a sustine calatoriile in Statele Unite" – precizeaza Departamentul de Stat de la Washington.

Masura face parte din strategia de lupta impotriva terorismului

Solicitantii de viza vor avea si optiunea de a declara ca nu folosesc social media, dar in cazul in care mint consecintele vor fi serioase. Departamentul de Stat al SUA a explicat ca, asa cum s-a putut constata in ultimii ani, retelele de socializare pot fi un loc de manipulare in scopuri teroriste, iar prin verificarea conturilor solicitantilor de viza se poate vedea daca acestia au intrat pe forumuri avand legaturi cu sentimentele si activitatea terorista.

O noua rubrica inclusa in cererea de viza

Incepand din 31 mai, formularul DS-160, care trebuie completat pentru a primi viza de calatorie, are o rubrica in plus, numita Social Media. Solicitantul de viza este intrebat daca foloseste retelele de socializare si trebuie sa bifeze din lista platforma sau platformele folosite in ultimii 5 ani. De asemenea, trebuie mentionat numele de utilizator, dar se precizeaza expres ca nu e nevoie de scrierea parolei.

Noile reguli vizeaza 15 milioane de oameni, care, anual, solicita viza de intrare in SUA.

"Securitatea nationala este prioritara cand e vorba de cererile de viza si fiecare turist sau imigrant care doreste sa intre in SUA trebuie sa fie temeinic verificat sub aspectul securitati" – afirma Departamentul de Stat.

Pana acum, activitatea pe retelele de socializare si istoricul numerelor de telefon utilizate in ultimii 5 ani erau cerute doar in cazul solicitantilor de viza care veneau din zone controlate de grupari teroriste.

Trump se tine de cuvant

Presedintele Donald Trump a promis inca din campania electorala ca va inaspri legislatia privind imigratia, pentru a rezolva problema asa-numitilor imigranti in lant: cei care vin in SUA definitiv si apoi isi aduc toata familia, pana la rude de gradul 2 sau 3, familii numeroase care traiesc din ajutor social si impovareaza bugetul american. Un alt motiv pentru aplicarea unor reguli mult mai stricte la acordarea vizelor tine de terorism. Nu putine au fost cazurile in care imigranti, de regula fundamentalisti islamici, nedescoperiti la timp de autoritatile SUA - au comis atacuri teroriste pe pamant american.

Cel mai cunoscut caz este Tashfeen Malik; ea si-a ajutat sotul, nascut in SUA, sa omoare 14 oameni, intr-un atac terorist in 2015, la San Bernaredino, California. Malik isi declarase simpatia fata de teroristi pe retelele de socializare, inainte de a primi viza de SUA.

Mai multe organizatii care militeaza pentru drepturi civile critica noile masuri. American Civil Liberties Union considera ca nu exista nicio dovada ca monitorizarea activitatii pe social media este eficienta sau corecta si ca singura consecinta va fi a oamenii se vor auto-cenzura in mediul online.

 

Adauga comentariu