Arheologul Aurora Pețan nu a fost primită la ședința Comisiei UNESCO, de la Consiliul Județean. „Au venit țintit la mine și m-au scos afară”

Arheologul Aurora Pețan nu a fost primită la ședința de ieri a Comisiei parlamentare în realția cu UNESCO. Ședința s-a ținut ieri, 18 aprilie, la Consiliul Județean (CJ) Hunedoara.

Aurora Pețan nu a fost primită la ședință, în condițiile în care, susține aceasta, ea a fost cea care a sesizat UNESCO despre starea deplorabilă în care se află cetățile dacice. Fapt care a dus la întrunirea comisiei de joi, de la Deva. 

„Mă scuzați că mă amuz, dar chiar e de râs? Tocmai m-au dat afară de la Consiliul Județean, am vrut să particip și eu la ședința de ziua monumentelor, dedicată Cetăților dacice. Așa, în calitate de președinte al Fundației Dacica, cea care a sesizat UNESCO cu privire la situația cetăților, cea care a pus în mișcare această comisie parlamentară. Sau în calitate de specialist. Cică n-am fost invitată. Sigur că n-am fost invitată, niciodată nu sunt invitată. Au venit țintit la mine și m-au scos afară. Vă felicit, ați făcut treabă bună, ca de obicei”, a scris Aurora Pețan pe pagina sa de Facebook. 

„Nu a dat-o nimeni afară, a fost întrebată dacă are invitație”

Contactați pe acest subiect, reprezentanții CJ Hunedoara spun că accesul la ședință s-a făcut doar pe bază de invitație, arheologul Aurora Pețan nefiind printre invitați. 

„Accesul la ședință s-a făcut exclusiv pe bază de invitație. Majoritatea invitațiilor au fost transmise de către comisie și restul ni s-a spus să le transmitem noi celor cu care colaborăm în privința cetăților. Arheologul Aurora Pețan nu a fost invitată nici de comisie, nici de noi. (...) Toți invitații au fost trecuți pe o listă, care trebuia semnată la intrare. Nu a dat-o nimeni afară, a fost întrebată dacă are invitație. Asta a fost regula. Toti cei care au venit au avut invitație! Au fost câțiva invitați care nu au participat”, a precizat Melania Iscru, purtătorul de cuvânt al CJ Hunedoara. 

Așa cum a scris în mesajul de pe Facebook, arheologul Aurora Pețan este cea care a sesizat UNESCO despre starea deplorabilă în care se află cetățile dacice. Drept răspuns, Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO a trimis o atenționare prin care își exprimă îngrijorarea pentru starea cetăților dacice, iar tonul este unul imperativ, UNESCO solicitând un raport detaliat privind starea de conservare și pune problema unei noi examinări tehnice. Consecința ar putea fi ca fortărețele dacice să-și piardă statutul de monumente UNESCO. „Riscăm să pierdem statutul oferit de forul internațional, iar pentru asta ne-am face vinovați toți cei care nu am reușit să oferim reglementări clare, care să ducă la remedierea tuturor aspectelor semnalate”, a declarat deputatul Ionel Palăr, președintele Comisiei parlamentare amintite, acesta fiind prezent la Deva. 

Ședința de ieri a Comisiei permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO s-a organizat la 20 de ani de la includerea cetăților dacice din Munții Orăștiei în Patrimoniul Mondial UNESCO. Ocazie cu care s-a vorbit despre problemele grave de la cinci dintre cele șase fortărețe dacice. Practic, cei care au participat la ședință, au recunoscut că în cei 20 de ani nu s-a făcut nimic pentru protejarea și conservarea cetăților Costești, Blidaru, Luncani – Piatra Roșie și Bănița din județul Hunedoara și Căpâlna din județul Alba, aflate sub tutela Ministerului Culturii. Doar la Sarmizegetusa Regia s-a reușit o bună administrare, cetatea fiind în grija CJ Hunedoara. 

Adauga comentariu