Ani grei de pușcărie pentru membrii unei grupări de traficanți de droguri din municipiul Hunedoara

Nouă persoane au fost condamnate pentru acuzațiile de constituire de grup infracțional organizat, operațiuni cu substanțe cu efect psihoactiv, trafic de droguri și alte infracțiuni. Sentința a fost dată de Tribunalul Hunedoara și nu este definitivă, fiind atacată cu apel atât de inculpați, cât și de procurorii DIICOT. Pedepsele primite în acest dosar sunt între 1 an și 4 luni și doi ani de închisoare. Însă, unii dintre inculpați sunt recidiviști și s-au ales cu condamnări de peste 5 - 6 ani, fiind activate resturile din pedepsele mai vechi rămase neexecutate. Cele nouă persoane condamnate în acest dosar sunt din județele Hunedoara (municipiul Hunedoara), Sibiu și Cluj. 

Condamnările aplicate de Tribunalul Hunedoara: 

Ioan Viorel Vasilniuc, zis „Blondul” sau „Cartof” - pedeapsă finală de 3 ani de închisoare;
Decebal Sergiu Pricop – pedeapsa finală de 2 ani şi 6 luni de închisoare;
Marian Ciobanu - pedeapsa finală de 1 an, 4 luni şi 2091 de zile (aprox. 5 ani și 8 luni) închisoare ; 
Robert Gabriel Avram - pedeapsa finală de 10 luni şi 10 zile de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani; 
Andrei Ioan Blenche - pedeapsa finală de 2 ani şi 3 luni de închisoare;
Ionuț Lilian Ciobanu - pedeapsa finală de 3 ani de închisoare;
Adriana Ciobanu - pedeapsa finală de 9 luni şi 10 zile de închisoare cu suspendare cu termen de încercare de 2 ani; 
Ioan Tiberiu Ciurcui -  pedeapsa finală de 3 ani şi 866 de zile (aprox. 2 ani și 4 luni) de închisoare; 
Moisa Eugen - pedeapsa finală de 2 ani, 3 luni şi 1786 de zile (aprox. 4 ani și 9 luni) de închisoare. 

Dosarul a fost instrumentat de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara și a fost trimis în judecată în luna martie 2019. Conform rechizitoriului, la începutul anului 2018, trei dintre inculpați, respectiv Eugen Moisa, Vasilniuc și Ionuț Lilian Ciobanu ar fi constituit o grupare infracțională organizată cu scopul de a comercializa substanțe cu efect psihoactiv, inclusiv în închisorile din Deva, Aiud și Timișoara.  

„Inculpații Moisă Nicolae Eugen, Vasilniuc Ioan Viorel și Ciobanu Ionuț Lilian ar fi constituit la începutul anului 2018 un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii, grup a cărui activitate infracțională s-ar fi desfășurat pe o perioadă de aproximativ 8 luni. Inculpatul Pricop Decebal Sergiu ar fi aderat în luna februarie 2018 la grupul infracțional organizat din care făceau parte inculpații menționați anterior, având rol de identificare de noi consumatori și vânzare directă a acestor substanțe, inculpații Ciobanu Marian și Ciobanu Adriana ar aderat la începutul anului 2018 la grupul infracțional organizat având rol de introducere și vânzare în unitățile de detenție a substanțelor cu efecte psihoactive. Inculpații Avram Robert Gabrie și Blenche Andrei Ioan ar fi sprijinit în perioada martie - mai 2018  grupul infracțional organizat prin aprovizionarea inculpaților Moisă și Vasilniuc cu cantități mari de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive”, se arată în rechizitoriu. 

Din datele anchetatorilor reiese că liderii grupării se aprovizionau cu substanțe halucinogene și droguri de la Andrei Ioan Blenche, un important dealer din Cluj-Napoca, acesta fiind trimis în judecată și în alte cauze penale pentru fapte săvârșite pe raza județului Sibiu. Membrii gruprării au fost supravegheați tehnic, de asemenea, în cercul lor au fost infiltrați investigatori sub acoperire, care s-au prezentat ca fiind consumatori de droguri și cărora le-au fost vândute doze de substanțe interzise. Totodată, oamenii legii au organizat o serie de percheziții la domiciliile persoanelor judecate în acest dosar, unde au găsit diverse materiale probatorii. În urma descinderilor, o parte dintre ei au fost arestați preventiv sau puși sub control judiciar, doi dintre inculpați fiind arestați preventiv în lipsă, deoarece în acel moment erau plecați din țară. 
Dosarul se află pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, unde se vor judeca apelurile formulate de părțile din dosar față de hotărârea dată de Tribunalul Hunedoara. 

Sursa foto: emaramures.ro

Adauga comentariu