Angajații de la ArcelorMittal Hunedoara ies din nou în stradă. Problemele cu salariile nu s-au rezolvat

Mâine, 2 noiembrie, angajații de la ArcelorMittal Hunedoara vor protesta la poarta unității. Siderurgiștii sunt nemulțumiți de salariile mici și de modul în care se desfășoară negocierile pe acest subiect. Va fi al doilea miting al salariaților fabricii din ultimele două săptămâni. Astăzi, ei s-au aflat în grevă japoneză. 

Președintele Sindicatului „Siderurgistul”, Petru Vaidoș, susține că dacă negocierea salariilor se va bloca, situația va fi una foarte gravă. 

„Astăzi a început o grevă japoneză și mâine la 15.20 va fi un miting la intrarea pe poarta principală. La miting vor fi în jur de 150 de angajați. Nemulțumirile sunt legate de faptul că s-a amânat prea mult negocierea salariilor. Pentru 2018 negocierile trebuiau să fie făcute în luna iulie. Din iulie până acum, administrația mai mult trage de timp. Din județ și din grupul ArcelorMittal România, avem cele mai mici valori la tichetele de masă, de 9,54 lei față de 15 lei. Deși, anul trecut promisiunile au fost altele. Problema e că ne pune într-o situație foarte delicată. Dacă se blochează negocierile anul acesta, atunci, de la negocierile noastre de anul trecut din iulie, până în ianuarie 2019, trecem peste două creșteri ale salariului minim și se aruncă în aer grilele de salarizare. Vom avea mari probleme”, a declarat liderul sindical.

Acesta a mai spus că dificultățile de la unitatea de producție sunt generate și de mediul economic ostil. Costul mare al energiei pentru producătorul de oțel din România este mai mare decât în alte state europene, ceea ce duce la prețuri mai mari pentru produsele finite.

„E clar că nemulțumirile noastre sunt legate strict de negocieri de salarii. Însă, problemele acestea sunt generate și de mediul economic ostil. În 2017, am avut cea mai mare creștere a prețului la energie din UE. Prețul energiei, care are o pondere foarte mare în totalul costrurilor, ne face, dacă lucrurile merg așa, să fim scoși de pe piață, să devenim necompetitivi. La Dusseldorf, la poarta fabricii Arcelor, au prețul oțelului mai mic decât la Hunedoara, deși au salarii de mii de euro”, susține Vaidoș. 

Cât despre o încetare a activității la fabrica din municipiul Hunedoara, ca formă de protest, liderul sindical spune că nu este exclusă, însă, poate fi extrem de riscantă.

„Nu excludem o încetare a activității, dar în acleași timp am vrea să o evităm. Este foarte periculoasă pentru că legislația din România nu ne ajută. Pe de altă parte, piața este globalizată și o încetare a lucrului ar putea duce la oprirea activității la Hunedoara. E clar că există o oarecare tensiune între sindicat și salariați. Dar suntem obligați să le spunem și lucruri care nu le convin. Avem un exemplu în Spania. Acum doi ani și jumătate niște colegi de la ArcelorMittal (Spania) au oprit lucrul și astăzi fabrica este închisă. De multe ori o oprire a lucrurului ar putea duce la închidere și la transferul producției în orice altă unitate siderurgică din Europa. E complicat. E foarte complicată situația”, a conchis sindicalistul. 

La ArcelorMittal Hunedoara sunt în jur de 600 de de angajați, însă pe platforma fabricii lucrează mult mai mulți oameni, unele servicii fiind externalizate. Un loc de muncă în siderurgie generează în jur de 12 - 14 locuri de muncă pe verticală și orizontală, a explicat Petru Vaidoș. Despre problemele de la ArcelorMittal Hunedoara au fost înștiințați parlamentarii hunedoreni, Prefectura județului, Ministerul Muncii ș. a.. La începutul acestei luni, situația de la fabrică a fost prezentată de Petru Vaidoș la Luxemburg în cadrul Comitetului European de Întreprindere, problemele fiind și în atenția Federației Europene din Industrie. 

Adauga comentariu