Angajări în familie la Consiliul Județean Hunedoara, episodul II. Șefa Serviciului de Administrare a Monumentelor Istorice și-a subordonat profesional propriul soț, după un „efort” de 12 luni

Nimic nu pare să-i fi stat în cale șefei Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice (SPAMI), Eugenia Zgăvîrdean, în „efortul” de a-și subordona profesional propriul soț. Nici din punct de vedere legal, nici moral. Întreaga strădanie a durat un an. 

În luna noiembrie 2019, Consiliul Județean (CJ) Hunedoara organiza un concurs de angajare pe postul de administrator al cetății dacice Sarmizegetusa Regia. Soțul șefei SPAMI (serviciu aflat în subordinea CJ), culmea coincidenței, a fost singurul candidat care a intrat în „competiție”. A trecut de prima probă, cea a selecției dosarelor și mai avea de susținut examenul scris pentru a fi angajat. Însă, după ce cazul a ajuns în presă, fiind sesizat un posibil conflict de interese, procedura de angajare a fost suspendată. 

În acest context, șefa SPAMI a cerut un punct de vedere de la mai multe instituții, vizavi de angajarea soțului ei în cadrul serviciului pe care îl conduce. 

A trimis adrese către Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, respectiv către Agenția Națională de Integritate (ANI).

Drept răspuns, ANI a explicat că nu există o încălcare a legilor integrității, în angajarea personalului contractual, atunci când între șeful serviciului și subordonați există legături de rudenie. 

„Agenția Națională de Integritate prin adresa din 13.03.2020, ne-a comunicat faptul că în Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției nu prevede existența unor incompatibilități sau conflicte de interese pentru personalul contractual”, se arată în răspunsul CJ Hunedoara, trimis redacției Ziar de Hunedoara. 

De la momentul în care ANI a dat undă verde pentru angajare, CJ Hunedoara nu a tăgăduit nici o zi pentru angajarea soțului Eugeniei Zgăvîrdean.

Imediat, după încetarea stării de urgență, concursul a fost reluat. Ca, în data de 15 mai să fie suspendat, din nou, din cauză că a fost decretată starea de alertă.

Mai târziu cu patru luni, procedura a fost dusă la bun sfârșit. În 16 septembrie, concursul a fost reluat fără să fie afișat un anunț pe site-ul CJ Hunedoara, așa cum s-a întâmplat inițial.

Sorin Ioan Zgăvîrdean a trecut și proba scrisă, fiind angajat pe post în data de 2 octombrie, îndeplinind toate condițiile legale. Rămâne, însă, aspectul moral al acestei angajări. Un aspect cu care șefa SPAMI nu pare să fie apropiată. 

Contactată pentru un punct de vedere vizavi de acest subiect, Eugenia Zgăvîrdean nu a dorit să comenteze, spunând că nu există nimic ilegal în angajarea soțului ei. 

„Am înțeles că ați cerut informații și la șefii mei, veți primi un răspuns scris. Nu comentez și vă răspundem în scris. Soțul meu este cetățean român, are dreptul să se înscrie la orice concurs. (...) Găsiți dumneavoastră ceva care nu îi dă dreptul să se înscrie la acest concurs? Vreo ilegalitate sau ceva? Este un post de administrator cu studii medii”, a declarat Eugenia Zgăvârdean.  

Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice a fost înființat în anul 2013, după ce cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a fost trecută de la Ministerul Culturii în administrarea Consiliului Județean Hunedoara. 

Citește și: Angajări în „familie” la Consiliul Județean Hunedoara. Soțul șefei de la administrarea Sarmizegetusei Regia vrea să ocupe postul lui Brilinsky. Și fiul unui senator PSD a fost cooptat în echipă

Adauga comentariu