Amenzi de 140.000 de lei la firme din domeniul construcțiilor, care foloseau muncitori „la negru”

Inpsectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a făcut o serie de controale la firmele din județ, în urma cărora a depistat mai multe nereguli. Spre exemplu, la o firmă din domeniul construcțiilor, au fost depistați mai multe persoane care munceau la „negru”. În toate cazurile, inspectorii în muncă au aplicat amenzi sau avertismente. 

„Numărul sancţiunilor contravenţionale aplicate a fost de 85 astfel: 75 în domeniul SSM şi 10 în domeniul relaţiilor de muncă. Din totalul acestora, 81 au fost avertismente (74 pentru încălcarea prevederilor legislaţiei de securitate şi sănătate în muncă şi 7 privind încălcarea legislaţiei specifice din domeniul relaţiilor de muncă). Au fost aplicate patru amenzi în sumă totală de 141.000 lei (140.000 în domeniul relaţiilor de muncă şi 1.000 în sfera securităţii şi sănătăţii în muncă). Au fost descoperite un număr de 110 deficienţe (62 în domeniul relaţiilor de muncă şi 48 în domeniul SSM) pentru care s-au lăsat măsuri şi termene de realizare. Alţi trei angajatori au fost sancţionaţi pentru că foloseau în total 7 persoane fără a le fi întocmit forme legale de angajare cuantumul total al sancţiunilor pentru cele trei firme ajungând la suma de 140.000 lei. Ca un exemplu negativ: o firmă cu domeniul de activitate «construcţii» de pe raza municipiului Orăştie a fost sancţionată pentru primirea la muncă a cinci persoane fără a le întocmi acte legale de angajare. În perioada menţionată au fost soluţionate 28 de sesizări care semnalau în principal neachitarea drepturilor salariale sau neacordarea concediului de odihnă sau a zilelor de repaus săptămânal”, a informat ITM Hunedoara.

În acţiunile de control inspectorii de muncă urmăresc impunerea dispoziţiilor legislaţiei muncii şi a respectului reciproc dintre angajatori şi angajaţi pentru un echilibru corect al pieţei muncii.

 

Adauga comentariu