Afacerile interlopului din Caracal Remus Rădoi, zis „Codiță”, în județul Hunedoara. Ce smecherii a vrut să facă pentru a obține contractul de pază de la Direcția Silvică Hunedoara

Firmele de pază Safety Security și Spartan Pază și Protecție controlate de interlopul din Caracal Remus Rădoi, cunoscut sub numele de „Codiță”, figurează în SEAP cu 30 de contracte cu statul în valoare de peste 4,3 milioane de euro. Firmele lui Codiță au contracte de pază cu CFR, CFR Călători, Romgaz, Primăria Caracal, RAR, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Direcția generală a finanțelor publice Craiova, Compania de apă Olt SA, CET Govora, Protecția Copilului Tulcea, Direcția de Sănătate Publică Dolj, dar au avut contracte și cu instituții din județul Hunedoara.

Spartan Pază și Protecție s-a aflat sub contract cu Spitalul de Urgență Petroșani și Complexul Energetic Hunedoara. Mai mult, la CEH era abilitată chiar să prelucreze și să păstreze datele cu caracter personal ale tuturor celor care vizitau compania energetică, scriu jurnaliștii de la informatiavj.ro. Astăzi, ambele firme au rămas fără licență. În cazul firmei Safety Security, Poliția Română a anulat documentul în baza căruia societatea își desfășura activitățile, după ce a descoperit că nu își desfășoară activitatea la sediul social și administrativ declarat. În cazul celeilalte societăți, Spartan Pază și Protecție nu a mai cerut prelungirea licenței. 

Licitație anulată de Consiliul Concurenței pentru paza Direcției Silvice

Consiliul Concurenţei a declanşat, în anul 2017, o investigaţie privind o posibilă încălcare a legii în care ar fi implicate ambele firme controlate de Remus Rădoi, zis Codiță. Acestea s-au înscris la o licitație publică privind atribuirea serviciilor de pază la sediul administrativ al Direcţiei Silvice Hunedoara, în cadrul căreia ar fi încercat să înlăture, pe căi nelegale, concurența altor firme. Este vorba de Safety Security SRL și de SC Spartan Pază și Protecție SRL, ambele din Caracal.

Consiliul Concurenței a fost sesizat de autoritatea contractantă în legătură cu faptul că cele două firme ar avea un comportament neconcurențial în cadrul licitației.

„Investigaţia a fost declanşată având la bază informaţii furnizate de RNP Romsilva RA, prin Direcţia Silvică Hunedoara, care a sesizat un posibil comportament anticoncurenţial al Companiilor Safety Security şi Spartan Pază Şi Protecţie în cadrul procedurii de achiziţie publică având ca obiect ‘Contractul de prestări servicii de pază – D.S. Hunedoara 2017’. Autoritatea de Concurenţă suspectează că cele două companii Safety Security şi Spartan Pază şi Protecţie şi-ar fi coordonat comportamentul printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial, în vederea eliminării concurenţei în cadrul procedurii de achiziţie publică organizată de RNP – Romsilva RA, prin Direcţia Silvică Hunedoara”, se arată într-un comunicat de presă emis în luna ianuarie 2018 de Consiliul Concurenței.

Investigaţia a fost declanșată în decembrie 2017, Consiliul Concurenţei efectuând inspecţii inopinate la sediul celor două companii, precum şi la sediul altor societăţi implicate în procedura de achiziţie publică, de unde au ridicat mai multe documente.

„Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei”, mai spun oficialii Consiliului.

Nici la această dată, Consiliul Concurenței nu a finalizat ancheta în acest caz.

Safety Security păzea și Registrul Auto Român Hunedoara

Sucursalele Registrului Auto Român din Transilvania, printre care se numără și Hunedoara, au, încă de anul trecut, un contract cu firma de pază controlată de Remus Rădoi, zis „Codiță”. Contractul s-a parafat în data de 23 august 2018, pentru suma de 8.554.626,72, fără TVA, și are o durată de patru ani, neputând fi subcontractat. Registrul Auto Român a anunțat, în momentul publicării anunțului de achiziție, că e dispus să achite o sumă maximă de 16.751.159 de lei, fără TVA, dar firma SC Safety Security a licitat la jumătate de preț, astfel fiind declarată câștigătoare. Regiunea Transilvania vizează reprezentanțele RAR din județele Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Satu-Mare, Sălaj, Sibiu și Timiș.Conform caietului de sarcini, RAR a contractat 15 posturi de pază permanente (care vor activa 24 de ore pe zi, 30,5 zile pe lună), totalizând un număr de ore de pază lunare de 10.980, la care se adaugă patru posturi de pază pe timpul orelor de program, ceea ce înseamnă alte 680 de ore lunar lucrate, şi alte trei posturi de pază pe timp de noapte, totalizând alte 1.098 de ore de pază lunar. Numai pentru reprezentanţele RAR din zona Transilvania, RAR a contractat, astfel, 12.776 de ore de pază pentru fiecare lună.

Deocamdată, nu se știe ce se va întâmpla cu contractul în derulare de la RAR al firmei Safety Security, după anularea licenței de pază și protecție.

Potrivit OLT-ALERT, Safety Security SRL îl are ca unic asociat pe Dumitru Țîrnă și este administrată de o anume Maria Oprescu. SC Spartan Pază și Protecție SRL este administrată tot de Maria Oprescu, care aici are și calitatea de unic asociat.

Spartan Pază și Protecție SRL a fost controlată, în urmă cu mai mulți ani (3 martie 2011 – 22 aprilie 2013) de Henri Saouma, supranumit Rico, cunoscut om de afaceri de origine libaneză, patron al grupului de firme Monte Verde din Caracal, fin al vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, și care, în 2016, a fost condamnat de Tribunalul Dolj la opt ani de închisoare cu executare într-un dosar de evaziune fiscală (în primă instanță).

 

Adauga comentariu