Adio, radare ascunse!

In curand dispar radarele ascunse, montate pe masini neinscriptionate

Potrivit www.i-drpciv.ro, Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat recent o noua lege, prin care politistii vor fi obligati sa foloseasca aparatele radar doar in masini inscriptionate. Legea pentru modificarea art.109 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost aprobata cu 186 voturi pentru, 21, impotriva si 6 abtineri.

Initiatorul este Florin Claudiu Roman, parlamentar PNL, care, imediat dupa vot, declara ca tot ceea ce se regaseste in noua lege a trecut prin filtrul Curtii Constitutionale si toate articolele sunt declarate constitutionale. "Principalele modificari se refera la amplasarea aparatelor radar doar pe masini inscriptionate ale politiei romane si ale politiei de frontiera" – a subliniat deputatul PNL.

Viteza, masurata doar cu aparate certificate

Noua lege prevede ca toate constatarile contraventiilor legate de depasirea limitei de viteza se fac numai cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate, omologate si verificate metrologic, iar acest lucru trebuie consemnat in procesul-verbal de constatare a contraventiei.

Specialistii au ajuns la concluzia ca, atunci cand vad un politist sau o macheta, soferii, din reflex, incetinesc si devin multi mai atenti. Pe legislatia actuala, cu radare ascunse s-au inregistrat aproape 2 mii de victime (morti si raniti) in accidente rutiere. "Aceasta lege se bazeaza pe preventie" – a declarat Florin Claudiu Roman, in plenul Camerei Deputatilor.

Interzicerea radarelor ascunse e criticata de unii deputati

Sunt si voci critice la adresa noii legi, care afirma ca politistilor le va fi mai greu sa-i prinda pe vitezomani, asta in conditiile in care, oricum Romania, seamana cu o pista de raliuri. Anual, in tara noastra mor peste 400 de oameni in accidente provocate de viteza excesiva; este a doua cauza a mortalitatii pe soselele din Romania.

"Dispozitivele destinate masurarii vitezei se instaleaza exclusiv pe autovehicule care prezinta inscrisurile si insemnele distinctive ale politiei rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate masurarii vitezei se utilizeaza la o distanta maxima de 10 metri de autovehiculele care prezinta inscrisurile si insemnele distinctive ale politiei rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de masurare a vitezei din autovehicule care nu prezinta inscrisurile si insemnele distinctive, de catre politisti care nu poarta uniforme, cu inscrisuri si insemnele distinctive si care nu sunt amplasate in locuri vizibile" – mentioneaza punctul (4) al noii legi.

Se asteapta unda verde de la Cotroceni

Noua lege a fost trimisa presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare si va intra in vigoare imediat ce seful statului da unda verde.

Grupul Politistilor Rutieri din Romania i-a scris deja presedintelui Iohannis pentru a-I cere sa nu promulge legea, pe care ei o considera a fi "un pariu cu viata cetatenilor" si atrag atentia ca folosirea exclusiva a radarelor la vedere va duce la cresterea alarmanta a numarului de accidente.

In multe din tarile Uniunii Europene politia recurge atat la radarele ascunse, cat si la cele semnalizate. In Franta, de exemplu, radarele de viteza amplasate pe masinile de politie nu sunt presemnalizate, la fel ca si radarele mobile. Pe semafoare, francezii au amplasat radare, la vedere, dar nu functioneaza toate in acelasi timp, ci pe rand. Astfel ca soferul le vede si incetineste, pentru ca nu stie care dintre radarele de pe semafor este activ in acel moment.

Adauga comentariu