Adăpost privat de căței din Petroșani, amendat cu 17.000 de lei. Controalele au fost organizate de Poliția Animalelor și DSVSA Hunedoara

Un adăpost privat de căței din Petroșani a fost amendat cu o sumă imensă, în urma unui control efectuat de o echipă mixtă formată din agenți de la Biroul pentru Protecția Animalelor și inspectori de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara. Reprezentanții adăpostului au fost amendați cu 17.000 de lei, o sumă exagerată, în condițiile în care, câinii sunt întreținuți din contribuțiile voluntarilor și din donații. 

Și un adăpost din Uricani a fost verificat, în acest caz nefiind depistate nereguli. 

Conform datelor transmise de IPJ Hunedoara, în urma verificărilor, poliţiştii au constat, la adăpostul din Petroșani mai multe nereguli. Nu exista evidenţa câinilor cazaţi/intraţi/ieşiţi din adăpost, nu erau respectate criteriile de cazare a câinilor în boxe, prin faptul că în interior se aflau câini de sexe şi talii diferite, în unele boxe nu se regăseau vase pentru hrană, nu exista o boxă special amenajată pentru tratarea animalelor aflate în tratament, neexistând contract cu un medic veterinar, conform prevederilor legale, aspecte care au condus la măsura sancționării contravenționale a reprezentanților adăpostului cu amendă în valoare de 17.000 de lei.

Totodată, ca măsură complementară, s-a dispus remedierea deficiențelor constatate într-un termen de 30 zile calendaristice.

Biroul pentru Protecția Animalelor a fost înființat la nivelul IPJ Hunedoara, începând cu decembrie 2020, structură prevăzută cu funcții de ofițeri, agenți de poliție precum şi de ofițeri specialiști-medici veterinari.

Principalele atribuții ale acestei structuri sunt prevăzute de O.U.G. 175/2020, conform cărora atunci când un polițist constată că un animal se află într-o situație de pericol, emite deîndată un ordin de plasare a animalului în adăpost pe o perioada de 45 de zile. Ordinul de plasare a animalului în adăpost se pune în executare deîndată prin grija Consiliului Județean.

Legislația privind protecția animalelor reglementează situația tuturor animalelor, inclusiv a celor sălbatice, consfințind o serie de drepturi și obligații atât în sarcina deținătorilor acestora, cât și în sarcina autorităților și instituțiilor statului.

Adauga comentariu