Achiziții supraevaluate la Consiliul Județean Hunedoara, reclamate de consilierii județeni ai USR

Consilierii județeni ai USR au reclamat faptul că, într-o ședință de urgență a Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, a fost supus aprobării un Proiect de Hotărâre, cu o listă de achiziții supraevaluate. Este vorba despre dotările necesare la cetățile dacice din Munții Orăștiei, cu ajutorul cărora ar urma să fie asigurată paza monumentelor. 

„Banii contribuabililor sunt sacri. Nu avem voie să-i risipim.
PSD dorește să achiziționeze sisteme de monitorizare video și pavilioane de lemn la suprapreț.
În teorie, ar trebui să se asigure paza și supravegherea cetăților dacice din munții Orăștiei. În practică, consilierii PSD, prin majoritatea din Consiliul Județean, au aprobat achiziția a 3 sisteme de supraveghere video cu prețul de 150 000 lei și 5 pavilioane de lemn cu 260 000 lei, pe lângă alte bunuri supraevaluate.
Ședința extraordinară a fost convocată ieri după-amiază, dar consilierii județeni au reușit să primească documentația cu doar 4 ore înainte de ședință, după îndelungi insistențe. 
Supravegherea și paza cetăților dacice sunt necesare dar nu vom fi de acord să fie folosit acest pretext pentru a masca și vota achiziții păguboase, netransparente, din banii hunedorenilor. 
Dorim pe această cale și să îi atragem atenția președintelui CJ, Laurențiu Nistor, că ședințele extraordinare sunt destinate doar proiectelor urgente și consilierii USR doresc să voteze informat. Punerea la dispoziție pentru consilieri a documentației ce însoțește ordinea de zi cu doar 4 ore înainte de ședință nu este un mod de lucru normal și respectabil pentru o instituție de nivelul Consiliului Județean Hunedoara”, au transmis reprezentanții USR Hunedoara.

Consilierul județean Dacian Micula a explicat că nu se susține caracterul urgent al Proiectului de Hotărâre, mai ales că, documentația nu a fost accesibilă consilierilor județeni înainte de ședință. 

„Ceea ce m-a deranjat cel mai mult, vă spun sincer că au fost prețurile și caracterul «de urgență», faptul că nu am putut să punem întrebări și nu am avut timp să facem amendamente”, a precizat Dacian Micula. 

Reprezentanții CJ Hunedoara susțin că, de fapt, sumele din tabelul cu achizițiile necesare pentru paza cetăților dacice sunt estimative. Urmează ca, în baza procedurilor legale și a ofertelor de preț pe care le vor primi să se stabilească valoarea la care vor fi achiziționate bunurile respective, a explicat Bogdan Hăulică, purtătorul de cuvânt al CJ Hunedoara. 

„Având în vedere afirmațiile asumate în spațiul public de către consilierii județeni ai PNL și USR-PLUS, Biroul de Presă al Consiliului Județean Hunedoara este împuternicit să facă următoarele precizări:

1. Potrivit Legii nr. 23/2020, privind regimul juridic al cetăților dacice din Munții Orăștiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO și unele măsuri privind protejarea acestora, promulgată în primăvara anului 2020, «judeţele pe teritoriul cărora se află monumentele istorice Cetățile dacice din Munții Orăștiei şi care nu sunt înscrise în inventarul domeniului public național ori în inventarul domeniului public local al comunelor, oraşelor şi municipiilor, au obligaţia să preia, să inventarieze, să înscrie în domeniul public județean şi să asigure administrarea acestora.» (art. 1)

În acest context, concomitent cu demersurile tehnice de înscriere a cetăților dacice în domeniul public al județului, în urma propunerii înaintată de Institutul Național al Patrimoniului, Consiliul Județean Hunedoara a solicitat Ministerului Culturii alocarea unui număr de 32 de posturi pentru administrarea monumentelor UNESCO.

În ceea ce privește cetățile dacice Costești-Blidaru, Costești-Cetățuie, Piatra Roșie și Bănița, administratorul, în cazul nostru Consiliul Județean Hunedoara prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, are obligaţia să asigure paza monumentelor istorice, a zonei de protecție a acestora, să stabilească mijloacele de protecție și să monitorizeze punerea în aplicare a acestora.

Insinuările asumate de PNL și USR-PLUS cu privire la valorile alocate (estimări) pentru achizițiile menționate, sunt simple speculații pe care le respingem cu fermitate. Înțelegem lipsa de experiență în administrația publică locală a unor consilieri județeni și îi încurajăm să facă opoziție constructivă, dar nu putem accepta ca instituția Consiliului Județean Hunedoara să fie aruncată în jocuri ieftine de imagine

2. În ceea ce privește convocarea ședinței extraordinare de îndată din data de 20 iulie 2021, facem precizarea că în urma unei avarii produsă în timpul fenomenelor meteo extreme care a afectat sistemele de comunicații începând cu seara zilei de 19 iulie 2021, transmiterea documentelor de ședință a întârziat. Consilierii județeni au primit cele 6 proiecte în 20 iulie 2021, în jurul orei 10.40, cu 4 ore și 20 de minute înaintea începerii ședinței de plen.

Cu toate acestea, ne este imposibil să înțelegem de ce consilierii județeni ai PNL și USR-PLUS au refuzat să voteze proiectul de hotărâre la care facem referire invocând timpul insuficient pentru documentare, în condițiile în care aceiași consilieri au votat atât ordinea de zi, cât și celelalte cinci proiecte de hotărâre care au fost adoptate cu unanimitate de voturi. Cu atât mai mult este de neînțeles cu cât, în cadrul ședințelor comisiilor de specialitate, niciunul dintre consilierii PNL și USR-PLUS nu a cerut informații suplimentare sau lămuriri din partea aparatului de specialitate al CJ Hunedoara.

Considerăm că tertipurile copilărești folosite pentru justificarea refuzului de a vota un proiect care vizează protecția monumentelor UNESCO din județul Hunedoara nu au nicio legătură cu așteptările cetățenilor”, se arată într-un comunicat al CJ Hunedoara. 

Adauga comentariu