100 de lucruri jenante din județul Hunedoara. Astăzi, despre „munții” de gunoaie de la periferia municipiului Hunedoara (FOTO)

Zona Stufit, de la periferia municipiului Hunedoara, traversată de un drum care face legătura între Mânerău și Răcăștie, este o adevărată groapă de gunoi. Pe o parte și pe alta a drumului stau depozitate grămezi de deșeuri de toate felurile, de la resturi din construcții, până la canapele, fotolii, televizoare sau alte obiecte de uz casnic. Bolțari albi rânjesc la soare din iarba sufocată de atâtea gunoaie, bucăți de țiglă și alte obiecte pe care oamenii le-au aruncat din locuințele lor. 

Zona adăpostită de ruinele fostului Combinat Siderurgic întristează privitorul. De la intrarea dinspre Mânerău sunt câteva locuințe improvizate și tot de pe acea stradă se face accesul către cimitirul maghiar al localnicilor din Răcăștie. 

În rest, peste tot, oamenii au aruncat gunoaie. Lucrurile nu par a fi de azi de ieri în situația asta. Straturile de deșeuri depozitate în timp s-au pietrificat, făcând loc deasupra lor altor gunoaie mai „proaspete”. 

Potrivit primarului municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, terenul aparține fostului Combinat Siderurgic, platformă administrată în prezent de firma Ecop Sid. Prin urmare, responsabilitatea ecologizării acelei zone aparține, în totalitate firmei menționate. Primăria nu are capacitatea necesară, prin polițiștii locali, să supravegheze fosta platformă industrială, fiind vorba despre o suprafață foarte mare. 

„Este vorba despre fosta platformă a Combinatului Siderurgic Hunedoara, întreaga zonă aparține societății comerciale Eco Sid, înființată cu foarte mulți ani în urmă și care are în patrimoniu toate aceste terenuri. Întreaga răspundere este a soicietății, nu a Primăriei Municipiului Hunedoara. Încercăm, atât cât ne permite dispozitivul Poliției locale, identificarea celor care duc gunoaie din demolări în zona respectivă. (...) Întinderea este foarte mare, vorbim de 108 hectare și evident, legea spune clar că un polițist local este arondat la 1.000 de locuitori. Noi avem aproximativ 67 de polițiști locali, care nu pot fi peste tot, în același timp, în cel mai mare oraș al județului Hunedoara care are o întindere 97 de kilometri pătrați”, a declarat primarul Dan Bobouțanu. 
Acesta a mai explicat că pentru ecologizarea fostelor platforme industriale nu există nicio sursă de finanțare europeană sau guvernamentală, fiind vorba de sume mari, care nu pot fi suportate de la bugetul local. Totodată, a mai precizat că amenzile pentru persoanele fizice sau juridice care depozitează gunoaie în locuri nepermise ajung și până la 60.000 de lei. 


Nu este singura zonă a municipiului Hunedoara care se confruntă cu astfel de probleme. Inclusiv malurile Cernei, în apropierea Castelului Corvinilor au fost umplute de deșeuri voluminoase, precum mobilier, resturi din construcții, canapele ș. a.. S-a făcut curățenie, s-au dat amenzi, însă, în scurt timp, gunoaiele au reapărut. 
Ca și concluzie, putem spune că pentru unii natura este un loc de relaxare și de liniște, iar pentru alții nu este decât un loc de aruncat gunoaiele.

Citește și: 100 de lucruri jenante din județul Hunedoara. Astăzi, despre mormanul de pet-uri adunate la Barajul de la Mihăileni (FOTO)

Adauga comentariu