(VIDEO) Trei hunedoreni au fost arestați în urma unei operațiuni DIICOT. Membrii grupului infracțional cumpărau cai cu valută falsă. Anchetatorii au descoperit o adevărată „fabrică de bani” în urma perchezițiilor

Trei hunedoreni au ajuns în arest în urma operațiunii DIICOT, desfășurate luni dimineață. Este vorba despre Cristian Balint, Ștefan Lucian Balint și Florin Robert Busuioc, arestați pentru falsificare de valută și înșelăciune. La începutul acestei săptămâni, procurorii DIICOT Caraş – Severin împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul SCCO Caraș-Severin, BCCO Timişoara și SCCO Hunedoara au efectuat un număr de cinci percheziţii domiciliare pe raza județului Hunedoara, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârșirea infracţiunii de falsificare de monedă, punerea în circulaţie de valori străine falsificate şi înşelăciune. Patru persoane au fost duse la audieri, iar ieri după-masă procurorii au cerut judecătorilor Tribunalului Caraș-Severin mandate de arestare pentru trei dintre ei. 

Tribunalul Caraș-Severin a admis propunerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş-Severin și a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Florin Robert Busuioc, Cristian Balint și Ștefan Lucian Balint pe o durată de 30 de zile, până la 14 august 2019, inclusiv. În sarcina acestora au fost reținute mai multe infracțiuni: constituire în grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de falsificare de monedă şi punere în circulaţie de valori străine falsificate, falsificarea de monede, punerea în circulaţie de valori străine falsificate și înşelăciune.

Anchetatorii au descoperit în urma perchezițiilor la membrii grupului infracțional peste 100 de bancnote false. 

„În fapt, s-a reținut că, începând cu luna aprilie 2019, a fost constituit un grup infracţional organizat, care a acționat în mod coordonat, în ceea ce privește plasarea de valută falsă, din cupiura de 50 și 100 euro, pe piața monetară din România. Activitatea infracţională a membrilor grupului infracțional organizat a constat în falsificarea acestor bancnote, de 50 și 100 euro, pe care le-au plasat în circuitul financiar prin achiziţionarea de bunuri, în special cabaline, în urma unor anunţuri publicate pe diferite website-uri de vânzări în piața online. Ca mod de operare s-a reţinut faptul că membrii grupării infracționale își desfășurau activitatea pe două paliere, respectiv cel privind producerea bancnotelor contrafăcute, identificarea viitoarelor victime, modul de plasare a acestora, precum și un palier privind producerea prin fotocopiere a bancnotelor contrafăcute. În urma percheziţiilor efectuate au fost identificate peste o suta de bancnote falsificate, precum şi instrumente folosite la falsificarea acestora”, se arată în comunicatul emis de DIICOT.

În cauză există suspiciunea că același grup infracțional a acționat și pe raza județelor Gorj și Olt, fiind înregistrate cazuri similare de plasare de bancnote contrafăcute.

Adauga comentariu