Un an de la tragedia care a îndoliat, din nou, pentru a șaptea oară, Sântandreiul. Autoritățile se fac că muncesc, familiile își plâng morții „pierduți” pe trecerea de pietoni criminală

Peste trei zile se împlinește un an de la moartea celei de-a șaptea victime a trecerii de pietoni criminală din satul Sântandrei. Un an în care autoritățile nu au făcut mare lucru pentru transformarea intersecției din zonă în sens giratoriu. Așa cum au promis!  

În data de 8 noiembrie 2018, un bărbat de 76 de ani, care traversa pe trecerea de pietoni din zona DHS, a murit, după ce a fost lovit în plin de un șofer în vârstă de 26 de ani. Victima nu a mai putut fi salvată, după ce a fost aruncată aproximativ 30 de metri, în urma impactului. În zonă, limita de viteză este de 70 de kilometri la oră, și prea puțin probabil șoferul a respectat-o, dar asta nu exclude responsabilitatea autorităților. Tânărul le-a spus oamenilor legii că nu a văzut pietonul, lucru care este foarte probabil. Trecerea nu era iluminată și semnalizată, ceea ce a dus, de-a lungul timpului la accidente grave în zonă. Acum câțiva ani, o adolescentă de 18 ani își pierdea viața aici, după ce a fost spulberată de o mașină, dar ea nu este singura victimă. Șapte persoane și-au pierdut viața aici, iar instituțiile statului nu au făcut altceva decât să pună niște butoni reflectorizanți în asfalt.

Vorbe, nu fapte!

Imediat după producerea ultimei tragedii, în zona trecerii de pietoni au avut loc mai multe proteste. Oamenii au blocat drumul național, pentru a atrage atenția asupra situației grave. Lucrurile s-au mișcat puțin la acel moment. DRDP Timișoara a montat butonii reflectorizanți. Primăria Simeria și Consiliul Județean au părut că se vor implica în această problemă. Însă, odată ce emoția momentului a dispărut, rezolvarea urgentă a situației a trecut în planurile secunde. 

După aproximativ șapte luni de la tragedie, în luna iulie, Consiliul Județean anunța printr-un comunicat nu foarte concret că a fost trimis un studiu de soluție spre avizare la DRDP Timișoara, pentru construirea unui sens giratoriu în acea zonă. 

După alte patru luni, Consiliul Județean abia a reușit să obțină avizul de principiu de la DRDP Timișoara. Printr-un comunicat de presă, instituția anunță că sunt continuate demersurile pentru realizarea proiectului de amenajare a intersecției DN7 cu DJ700 prin amenajarea unui sens giratoriu. Întâlniri peste întâlniri, dar trecerea „morții” este tot acolo și este tot un pericol imens pentru toți cei care o traversează. 

„Fapte, nu vorbe! Demersuri pentru realizarea sensului giratoriu de la Sântandrei. Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Orașului Simeria continuă demersurile pentru realizarea proiectului de amenajare a intersecției DN7 cu DJ700 prin amenajarea unui sens giratoriu.

Recent a avut loc o întâlnire la care au participat administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, primarul orașului Simeria, Emil Rîșteiu, reprezentanții Direcției Tehnice și Investiții din cadrul Consiliului Județean Hunedoara și proiectantul care a prezentat un studiu de soluție pentru realizarea obiectivului.

«În urma acestei întâlniri s-a decis încheierea unui act adițional la contractul de asociere dintre cele două instituții prin care se stipulează că Primăria Orașului Simeria va face toate demersurile pentru achiziția terenului, obținerea aprobărilor, finanțarea și construcția unui drum colector, pe sensul Deva-Simeria, necesar pentru asigurarea accesului autovehiculelor la sediile societăților comerciale din zonă. Noi vom continua demersurile pe care ni le-am asumat această zonă fiind una cu risc. Ne-am asumat să rezolvăm această situație și ne vom respecta cuvântul dat», a declarat Costel Avram.

În ceea ce privește stadiul proiectului, amintim că a fost obținut avizul de principiu de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara asupra unei soluții studiate, iar Consiliul Județean Hunedoara va derula o procedură de achiziție pentru studiile de teren și realizarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI). După predarea documentației, vor fi derulate celelalte faze de proiectare și execuție. Dacă procedurile de achiziție nu vor fi blocate sau întârziate, lucrările ar putea începe în primăvara anului viitor”, se arată în comunicat.

 

Comentarii

Mecea Maria

05.11.2019 14:36
Nu-i trece nimănui prin cap să facă o TRECERE DE PIETONI SUPRATERANĂ???? PASAJ.... Sens giratoriu? Asta nu rezolvă problema PIETONALĂ.

Adauga comentariu