Spitalul Județean de Urgență din Deva a primit un aparat de testare pentru mai multe tipuri de coronavirus. Echipamentul a fost donat de HeidelbergCement România

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Deva a primit un echipament de laborator pentru diagnosticarea mai multor tipuri de infecție respiratorie, printre care și cele cu coronavirus. Aparatul a fost achiziționat de HeidelbergCement România și face parte dintr-un pachet de donații pe care compania le-a făcut în această perioadă către spitalele din România. 

„Aparatul a ajuns ieri la spitalul din Deva, urmează să fie trimise și chiturile pentru testare, care vor fi asigurate din sponsorizări de la alte firme. Valoarea acestui echipament este de 60.000 de euro”, a declarat Bogdan Arnăutu, purtătorul de cuvânt al HeidelbergCement România. 

Potrivit medicului Mihaela Stoian, șefa Laboratorului de Analize Medicale din cadrul SJU Deva, aparatul poate face o diagnosticare rapidă a mai multor tipuri de coronavirus, viruși, bacterii etc.. În cazul depistării infecțiilor cu noul coronavirus se va face o diagnosticare diferențială. În sensul în care, dacă se va constatata că pacientul are o tulpină de coronavirus, alta decât COVID 19, existența acestuia poate fi exclusă. 

„Echipamentul a ajuns la spital, urmează să fie instalat și să începem testele. Este vorba de un aparat folosit pentru diagnosticul de certitudine a unor infecții respiratorii și pentru diagnosticul diferențial al infecțiilor cu Covid-19. Șansele de a fi infectat și cu Covid-19 scad, nu sunt excluse 100 la sută, dar sunt mai mici. Acest tip de testare permite o pretriere a pacienților. Urmează ca în perioada 10 - 15 aprilie să primim chituri speciale pentru diagnosticarea infecțiilor cu Covid-19. Totodată, în următoarele săptămâni vom primi de la Ministerul Sănătății de un echipament care determină cu precizie infecțiile cu Covid-19, echipament similar cu cele care se află în dotarea laboratoarelor din centrele medicale universitare”, a declarat medicul Mihaela Stoian. 

Aparatul de laborator este de tipul FilmArray RP2plus și poate diagnostica următoarele tipuri de infecție cu viruși sau bacterii, conform listei de mai jos: 

Comentarii

Maria Holhos

27.03.2020 15:15

Diagnosticul diferențiat nu se face pe probabilitate, excluderea trebuind a fi bazata pe certitudini. Din expunerea articolului ar însemna că prezenta unui alt coronavirus ar putea exclude prezenta bolii covor 19. Periculoasă abordare, ptr ca printre celelalte coronavirusuri umane se află și cele care declanșează laringita, rinita acută,etc. Or, niciun studiu medical nu atestă un asemenea diferențial de excludere. Atenție la ceea ce scrieti in articole, oamenii va citesc. Însă și mai mare atenție daca mesajul transmis aparține doamnei doctor și, în acest fel este abordate problema la Deva, atunci e fff grav! Va rog sa reveniți cu solicitări de lămurire la dna doctor. Multumesc!

Adauga comentariu