Salvital vrea să se transforme în serviciu de utilitate publică, după ce 18 primării s-au retras din asociație

După ce, rând pe rând, mai multe administrații locale din județul Hunedoara au decis să se retragă din Asociația Salvital, cea prin care sunt finanțați paramedicii SMURD, Petru Mărginean, președintele acestei organizații, dorește ca entitatea să fie transformată în serviciu de utilitate publică. 

„Sunt trei soluții. Prima, să devenim un serviciu de utilitate publică, și să putem primi banii direct de la Guvernul României. A doua, să ne preia Consiliul Județean și toată suma să fie dată de către Consiliul Județean, pentru ca să nu existe aceste sincope cu anumiți membri - și aici mă refer la primării care se retrag din asociație. A treia variantă este preluarea de către Ministerul de Interne, respectiv ISU, dar este destul de complicat, pentru că paramedicii care sunt în aceste module civile trebuie să fie preluați de inspectorat, iar acolo sunt militarizați. Este puțin mai complicat. Eu cred că toate demersurile făcute de noi pentru a deveni serviciu de utilitate publică, cu apelarea unor deputați și senatori, care sunt parlamentari de județul Hunedoara, și cu sprijinul Consiliului Județean, să putem rezolva problema, pentru ca în 2019 să nu mai existe aceste sincope în finanțarea Asociației Salvital”, a spus astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Petru Mărginean.

În acest moment, 18 administrații locale au decis retragerea din asociație. O parte a primarilor din județ sunt nemulțumiți de faptul că, în unele județe statul finanțează acest serviciu, iar în altul nu, ei fiind obligați să asigure salariile paramedicilor. 

În majoritatea județelor din România, serviciul SMURD se află în subordinea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, deci sub umbrela Ministerului de Interne, fiind finanțat de la bugetul de stat. Excepții fac câteva județe, cinci la număr - Hunedoara, Mureș, Sibiu, Iași și Arad -, unde ele funcționează finanțate de la bugetele locale. În județul Hunedoara, la momentul anului 2005, Petru Mărginean a fost pus la conducerea nou înființatei Asociații Salvital, prin care, de atunci, sunt finanțați paramedicii, din fonduri de la bugetele administrațiilor locale. La nivelul județului nostru, astăzi există 12 module SMURD, dintre care trei aparțin în integralitate ISU Hunedoara, iar în restul de nouă module salariile paramedicilor sunt plătite cu bani de la primării și de Consiliul Județean, prin Asociația Salvital, condusă de Petru Mărginean.

 

Adauga comentariu