„Reforma” în Poliția Română, marca PNL: îi schimbăm denumirea. Liderul SNPPC Hunedoara, comisar-șef Dan Mihăeș: „Numele Poliției Române nu este o problemă! Problemele poliției sunt multiple și pornesc de la modul în care suntem dotați”

Noul ministru de Interne, Marcel Vela, consideră că Poliția are nevoie de o schimbare! Până aici, total de acord, dar oficialul PNL dorește ca schimbarea în poliție să înceapă cu... numele. Acesta a sugerat că denumirea de „Poliția Română” ar putea fi înlocuită cu ”Poliția națională”. Practic, „aceeași Mărie, cu altă pălărie”.  

„Vreau rebranduirea Poliției Naționale, care acum se numește Poliția Română. Doresc s-o numim Poliție Națională, pentru a nu mai intra, pe același palier, în competiție sau conflict cu Poliția Locală. Tot respectul față de Poliția Locală, am fost primar 12 ani, am construit poliție locală în sensul că i-am găsit gardieni publici, după aceea poliție comunitară și poliție locală – băieți destoinici”, a declarat Marcel Vela. Potrivit Ministrului de Interne, este necesară o delimitare clară, pentru a nu fi suprapuse atribuțiile fiecărei entități.

Liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Biroul Teritorial Hunedoara, comisarul-șef Dan Mihăeș, susține însă că nu aceasta este marea problemă cu care se confruntă polițiștii. Mașini vechi, armament uzat și învechit, mult depășit, legi care nu protejează polițistul și o salarizare deficitară, acestea sunt problemele adevărate ale sistemului, pe care însă nimeni nu le bagă în seamă.

„Numele Poliției Române nu este o problemă! Problemele poliției sunt multiple și pornesc de la modul în care suntem dotați, în primul rând, de la modul în care legea protejează polițistul sau, mai bine zis, cum nu prea protejează. Toate acestea au dus la o imagine negativă asupra polițistului și a poliției în general. Pentru că atâta timp cât nu ai o lege care să te protejeze în mod clar, polițistul ajunge să ezite în anumite momente în care ar trebui să fie ferm. Avem polițiști care sunt cercetați în mod abuziv sau se trezesc cu dosare ori hărțuiți prin justiție, purtați prin procese, de către persoanele care au fost cercetate de către ei. Astea sunt probleme mult mai importante decât o denumire! În momentul în care ai niște mașini care au deja 14-15 ani, e o mare problemă să lucrezi cu asemenea mașini. Armamentul este învechit și depășit cu mult, față de ceea ce se află la ora actuală pe piață și ceea ce poate să achiziționeze o persoană certată cu legea la modul cel mai simplu. Astea sunt probleme mult mai mari. Problema salarizărilor din Poliție, având în vedere că suntem lăsați pe ultimul plan, în urma tuturor. Nouă ni se dă tot câte o bucățică... De aceea sunt atât de multe procese în instanță și ne judecăm pentru punerea în drepturile legale, astfel încât polițiștii să nu mai fie ultima treaptă a tot ce înseamnă nivelul acesta de bugetare. Denumirea este cea mai mică problemă pe care o avem și pe care o are Poliția Română, în primul rând. Factorii de conducere au pârghiile necesare să facă sau să nu facă anumite lucruri, președintele Biroului Teritorial Hunedoara al SNPPC, comisar-șef Dan Mihăeș.

Și reprezentanții Sindicatului Europol au postat pe pagina de Facebook un mesaj către ministrul de Interne:

„Poate își dă două palme în oglindă ministrul Vela și începe să discute despre adevăratele probleme ale sistemului, nu despre "rebrenduirea" Poliției Române. Nu de alta, dar până să dam "frumos" pe sticlă, am vrea să rămânem în viața după fiecare schimb de muncă”.

Adauga comentariu