Reacția primarului Florin Cazacu, în cazul deratizării dintr-o școală, în urma căreia câteva eleve s-au simțit rău: „Cu siguranță, dacă s-ar fi igienizat și aerisit corespunzător, o asemenea situație nu ar fi existat”. Poliția a deschis o anchetă

Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, susține că situația de la Școala „Horia, Cloșca și Crișan” din localitate, acolo unde, ieri, câteva eleve au ajuns la spital, posibil în urma unei deratizări, ar fi putut fi evitată dacă cei responsabili ar fi fost mai atenți, iar spațiile ar fi fost aeriste corespunzător.  

Ieri, un echipajul de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară de la CBRN Bihor a fost prezent în unitatea școlară pentru efectuarea de măsurători, iar în urma evaluării s-au constatat, într-o singură clasă - dar nu în cea în care învață elevele ce s-au simțit rău - depășiri minime la una dintre substanțele chimice măsurate.

Potrivit edilului, incidentul este unul regretabil, care va atrage răspunderea celor care nu și-au făcut datoria corespunzător. 

„O SITUATIE REGRETABILA, CARE CU MAI MULTA ATENTIE DIN PARTEA CELOR RESPONSABILI, PUTEA FI EVITATA !

In dimineata zilei de 24 februarie 2020 trei eleve din aceiasi clasa de la Scoala Horia Closca si Crisan din municpiul Brad s-au prezentat la Compartimentul Primire Urgente de la Spitalul Municipal Brad prezentand o stare de rau, cefalee, greata si stare de voma.
Avand in vedere simptomele prezentate, a aparut suspiciunea de reactie a organismului in urma activitatatii de dezinsectie, dezinfectie si deratizare care s-a defasurat in cursul zilei de vineri 21 februarie 2020, in cladirea scolii, dupa terminarea orelor de curs.
Dupa acordarea ingrijirilor medicale cele trei eleve care s-au prezentat la spital au mers la domiciliu.
In cursul zilei, la unitatea scolara s-a prezentat un echipaj al ISU Hunedoara o echipa de control a DSP Hunedoara si Politia Brad pentru evaluarea situatiei si luarea masurilor care se impun.
A fost solicitat sprijinul unui echipaj CBRN Bihor pentru o evaluare a starii chimice din imobil. In urma cercetarilor efectuate in salile de clasa, inclusiv in sala unde au fost inregistrate cazurile de elevi cu simptomele prezentate mai sus, nu au fost inregistrate depasiri de valori maxim admise, doar intr-o singura sala s-a constatat o depasire minima la una dintre substantele chimice masurate, cu precizarea ca in aceasta sala de clasa nu s-a inregistrat niciun elev cu simptome dintre cele prezentate. (conform procesului verbal prezentat in postare)
Masurile impuse au fost de reluare a igienizariii in toate salile de clasa unde s-a efectuat dezinfectia si aerisirea corespunzatoare a acestora.
Pe parcursul zilei de 24 februarie s-au aplicat masurile impuse de organele de control.
CU SIGURANTA DACA S-AR FI IGIENIZAT SI AERISIT CORESPUNZATOR O ASEMENEA SITUATIE NU AR FI EXISTAT.
Conducerea scolii va aplica in continuare masurile dispuse pentru eliminarea oricarui risc de acest gen.
Este un incident regretabil si care va atrage raspunderea celor care nu si-au facut datoria corespunzator.

În acest caz, poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea împrejurărilor în care s-au efectuat activităţile de dezinsecţie şi dezinfecţie, în cauză fiind întocmit dosar penal (in rem) sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă.

Adauga comentariu