Reacția Administrației Parcului Național Retezat. Acesta a fost menționat în dezvăluirile făcute de un activist de mediu despre „mafia lemnului”, surprinsă de o echipă de jurnaliști americani de la NETFLIX

Administrația Parcului Național Retezat reacționează după informațiile lansate în mod public de președintele Agent Green, Gabriel Păun, care susține că el și jurnaliștii americani de la Netflix au fost în parc pentru a surprinde defrișările masive. Tăierile ilegale de lemn din România au ajuns subiectul unui documentar care va apărea la finalul acestei luni pe Netflix. Documentarul are mai multe episoade, se numește „Broken”, a fost realizat de jurnaliști americani și va fi lansat la 27 noiembrie.  

Un episod întreg este dedicat defrişărilor ilegale din ţara noastră. Mai exact, din Parcul Național Domogled Valea Cernei și din Parcul Național Retezat. Parcul Național Retezat se află, în integralitate, pe raza județului Hunedoara.

„Broken” este un serial pe care Netflix îl va difuza în 190 de țări. Abordează afacerile necurate care stau în spatele mai multor produse foarte cunoscute (cosmetice, țigări electronice, mobilă, industria produselor din plastic).

Serialul grupează mai multe documentare realizate de creatorii seriilor „Rotten” și „Anthony Bourdain: Parts Unknown” pentru platforma Netflix. Este un grupaj de reportaje de investigație care expune fraude, fenomene de corupție și neglijență.

Iată, mai jos, în integralitate, comunicatul Adminstrației Parcului Național Retezat:

„Referitor la informațiile apărute în ultima perioadă în mediul online despre filmările efectuate în România de o echipă de jurnaliști americani din cadrul platformei de streaming online Netflix, R.N.P. ROMSILVA Administraţia Parcului Naţional Retezat R.A. dorește să facă următoarele precizări:

1. În primul rând, dorim să subliniem că R.N.P. ROMSILVA Administraţia Parcului Naţional Retezat R.A. este deschisă la colaborare cu cetățeni, ONGuri, media pentru a combate activități ilicite din perimetrul Parcului Național Retezat – tăieri ilegale, braconaj, depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor, turism neregulamnetar etc. – și sancționarea făptașilor conform legii. Din informațiile din mediul online referitoare la filmările efectuate de către echipa de jurnaliști Netflix pentru serialul de tip documentar „Broken”, în care unul din episoade vizează tăierile ilegale de arbori din România, este menționat și Parcul Național Retezat ca locație de filmare. R.N.P. ROMSILVA Administraţia Parcului Naţional Retezat R.A. nu a fost informată înainte, în timpul sau după realizarea filmărilor, astfel vom aștepta împreună cu dumneavoastră lansarea documentarului din 27 noiembrie pentru a vedea în ce măsură se fac referiri la teritoriul din Parcul Național Retezat.

2. După cum am menționat și în postări anterioare, în Parcul Național Retezat nu se fac nici un fel de defrisări (dex: 1. (C.i. păduri) a înlătura prin tăiere sau ardere, spre a elibera terenul și a-l face propriu pentru agricultură, construcții etc.). Singura situație în care s-a efectuat o defrișare prin tăierea a 167 arbori de molid este în zona de dezvoltare durabilă (cu infrastructură turistică) Stațiunea de Schi Râușor, pentru reabilitarea sistemului de captare a apei ce deservește câteva sate din comuna Râu de Mori.

3. Există anumite suprafețe unde temporar padurea este în curs de regenerare: pe cale naturală (din puieți proveniți direct din semințele arborilor maturi exploatați), artificială (prin plantare de puieți proveniți din pepiniere) sau mixtă (o combinație a celor 2 procedee anterior descrise). Asemenea suprafețe se gasesc NUMAI în zona de conservare durabilă (tampon), adică acolo unde este permisă prin lege aplicarea de tratamente silvice, inclusiv tăieri de arbori; aceste zone sunt delimitate clar prin harta cu zonarea internă a Parcului Național Retezat – publică pe site și pe pagina de Facebook https://bit.ly/33nxxK6. Vă reamintim că R.N.P. ROMSILVA Administraţia Parcului Naţional Retezat R.A. NU deține teren în parc iar informații despre proprietarii de pe teritoriul acestuia sunt publice și pot fi găsite pe website-ul APNR la link-ul: http://bit.do/fhDaC. Conform legislației actuale, oricine poate cumpăra de la proprietari privați terenuri în România, chiar și în parcurile naționale, fără a fi necesar acordul administrației ariei protejate.

În ultimul rând dorim să încurajăm încă o dată inițiativele civice derulate de utilizatorii ce ne urmăresc, ochii dumneavoastră vigilenți ne ajută să protejăm natura; totodată facem apel la atenție sporită și realism în aprecierea unor situații posibil neconforme, deoarece nu folosește nimănui răspândirea de informații alarmante nefondate. Vă reamintim că fiecărui ranger îi sunt arondate aprox. 3500 ha din parc, iar ajutorul dumneavoastră contează. Vă mulțumim și nu ezitați să ne contactați”, se arată în comunicatul transmis pe pagina de facebook de Administrația Parcului Național Retezat.

Citește și: (VIDEO) Echipa Netflix, sechestrată de mafia lemnului din România. Parcul Național Retezat, unul dintre „platourile” de filmare a defrișărilor din țara noastră

Adauga comentariu