Război pe față, între un primar din județul Hunedoara și președintele Asociației Salvital, Petru Mărginean, după ce încă o administrație locală a decis retragerea din Salvital. Edil: „E de o nesimțire ieșită din comun și îmi este egal de părerea lui”

Război total între primarul comunei Rîu de Mori și președintele Asociației „Salvital”, Petru Mărginean. Totul a ieșit la iveală în această dimineață, odată cu emiterea unui comunicat de presă de către Asociația „Salvital”, condusă de Petru Mărginean. Prin respectivul comunicat, președintele „Salvital” spunea că administrația locală din Rîu de Mori a decis retragerea din asociație, lucru care a „încălcat unul dintre drepturile fundamentale ale omului”. Mai mult, Mărginean se întreabă retoric dacă retragerea mai multor primării liberale „nu este cumva comandă politică”.

„Prin adresa 238/18.11.2019, Primăria Comunei Râu de Mori ne-a adus la cunoștință Hotărârea Consiliului local nr. 61/31.10.2019 privind retragerea comunei Râu de Mori din calitatea de membru al Asociaţiei „Salvital” Hunedoara.

Deși Adunarea Generală a hotărât în luna aprilie 2019 faptul că pe durata de desfășuarea a programului pilot privind preluarea personalului cu pregătire paramedicală, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (I.S.U.), stabilită prin lege, membri asociației au obligația să mențină cotizațiile/contribuțiile existente astfel încât să asigure funcționarea asociației, primăria Râu de Mori a hotărât să se retragă. Ținând cont de faptul că în ultimul timp mai multe primării liberale s-au retras din Asociația Salvital Hunedoara, ne punem întrebarea dacă nu cumva este comandă politică?

Considerăm că, prin retragerea comunei Râu de Mori din calitatea de membru al Asociaţiei „Salvital” Hunedoara, înainte de preluarea personalului paramedical angajat al asociației, aceasta a încălcat unul din drepturile fundamentale ale omului “Dreptul la ocrotirea sănătăţii” prevăzute la  art.  34 alin. (1) din Constitutia României.

Vom uza de toate căile legale pentru a contesta această hotărâre”, spune președintele Asociației „Salvital”, Petru Mărginean, în comunicatul de presă.

Contactat de „Ziar de Hunedoara”, pentru a afla motivele care au stat la baza retragerii din Asociația „Salvital”, primarul comunei Rîu de Mori, Niculiță Mang, spune că nu a fost vorba despre nicio comandă politică. Decizia de retregere a venit în urma blocării conturilor administrației locale, de către Asociația „Salvital”, lucru catalogat de primar ca fiind o „nesimțire”.

„Prostii de-a lui Petru Mărginean sunt sătul de ele. La nesimțirea care o au, în privința faptului că am avut datorii la ei, dacă altora le-a admis să plătească pe rând banii care au fost (datoriile - n.r.), mie mi-au blocat conturile. Deci, e de o nesimțire ieșită din comun și îmi este egal de părerea lui, de drepturile lui... Că nu sunt decât o firmă care încasează bani și trăiesc de pe urma primăriilor. Să îmi spună domnul Mărginean activiățile pe care le-a întreprins pe raza comunei Rîu de Mori. Dacă tot dă la ziar, să dea și activitatea depusă în comuna Rîu de Mori, de 10 ani. Eu nu cunosc niciun paramedic. Nu este nicio comandă politică. Eu nici nu mă retrăgeam. Am redus cotizația, dar nu mă retrăgeam, cu toate că, așa cum v-am spus nu aveam nicio cunoștință de activitatea lor. Dar, în condițiile în care au dat dovadă și de o nesimțire totală, adică îmi blochezi conturile... Bun, mi-ai blocat conturile, ți-am dat toți bani odată, un miliard două sute (lei vechi - n.r.), mi-ai făcut o gaură clară în buget, dar acum ce mai vrei? M-a lăsat la «Bunuri și servicii» aproape fără niciun leu! Nici nu știu cum să mut banii! M-am dezechilibrat total, nu am bani absolut de nimic. Și mai are și nesimțirea să mă dea la ziar! Să mă dea în toate ziarele din România, că eu îl întreb de activitatea desfășurată la Rîu de Mori!”, spune vizibil afectat primarul comunei Rîu de Mori.

În majoritatea județelor din România, serviciul SMURD se află în subordinea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, deci sub umbrela Ministerului de Interne, fiind finanțat de la bugetul de stat. Excepții fac câteva județe, cinci la număr, unde ele funcționează finanțate de la bugetele locale. Printre acestea, se numără și județul Hunedoara. Aici, la momentul anului 2005, Petru Mărginean a fost pus la conducerea nou înființatei Asociații „Salvital”, prin care, de atunci, sunt finanțați paramedicii, din fonduri de la bugetele administrațiilor locale. La nivelul județului nostru, astăzi există 12 modele SMURD, dintre care trei aparțin în integralitate ISU Hunedoara, iar în restul de nouă module salariile paramedicilor sunt plătite cu bani de la primării și de Consiliul Județean, prin Asociația „Salvital”, condusă de Petru Mărginean.

Decizia de preluare a paramedicilor a apărut în anul 2017, și a venit după ce mai multe primării au anunțat că închid modulele SMURD, pentru că nu mai au bani.

Adauga comentariu