Primarul Simeriei, Emil Rîșteiu, despre stoparea investiției BOSCH: „Este amânarea unei speranțe! (...) Din păcate, nu avem nici cea mai mică posibilitate să intervenim”

Stoparea investiției Bosch reprezintă cea mai mare pierdere pentru județul Hunedoara. O investiție de peste 100 de milioane de euro nu va mai fi realizată, în contextul în care zona avea mare nevoie de acest proiect și de cele 700 de locurile de muncă pe care acesta le oferea. Ieri, „Ziar de Hunedoara” a adresat companiei BSH niște întrebări, cu privire la viitorul acestei investiții. Asta în contextul în care, în data de 12 noiembrie, autorizația de construire a fabricii de mașini de spălat expiră. Răspunsul l-am primit în aceeași zi: 

„BSH Hausgeräte GmbH a decis să nu-și continue planurile pentru construcția unei fabrici de mașini de spălat în Simeria până la o nouă notificare.

Datorită condițiilor economice și planificării strategice a vânzărilor bazate pe acestea, producătorul de electrocasnice nu vede în prezent necesitatea unor capacități de producție noi suplimentare în Europa.

BSH are o rețea de producție în Europa de 22 de fabrici care se pot adapta flexibil la cerințele în schimbare.
Proprietatea din Simeria continuă să fie deținută de BSH și este data spre folosinta în prezent unei companii agricole locale”, a declarat reprezentantul BSH Electrocanice, Irenne Wagner. 

Contactat de „Ziar de Hunedoara”, edilul orașului Simeria, Emil Rîșteiu, susține că decizia BSH de a nu mai construi fabrica de mașini de spălat din județul Hunedoara reprezintă o „amânare a speranței”. Acesta spune că decizia a aparținut, în integralitate, companiei, și că administrația locală a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a schimba deznodământul. „Din păcate, nu avem nici cea mai mică posibilitate să intervenim”, este concluzia tristă a edilului. Iată, mai jos, un scurt interviu cu primarul Simeriei, Emil Rîșteiu. 

Reporter: A depins doar de Bosch această decizie sau și de politic?

Emil Rîșteiu: Au și spus și ei acolo (în comunicatul de presă - n.r. ) că este vorba despre strategia lor, până la urmă, de cum evoluează din punct de vedere al desfacerii.

Rep: Dar lucrul acesta nu se știa dinainte?

E. R.: Lucrurile în Europa văd că nu prea se știu... Brexitul nu a ajuns la o finalitate, Germania nu mai are creșterea economică preconizată, se tot vorbește despre o criză, dar nu știm de care.

Rep: Ce înseamnă asta pentru Simeria?

E. R.: Este amânarea unei speranțe! Pentru că, pentru toată zona asta, dădea un imbold extraordinar. Din păcate, nu avem nici cea mai mică posibilitate să intervenim. 

Rep: Cu terenul ce se va întâmpla?

E. R.: Terenul este cumpărat de companie. Ce au plătit pe autorizație rămâne plătit...

Rep: Toată lumea aștepta investiția aceasta...

E. R.: Credeți-mă că eu, de câteva săptămâni de când comunic cu ei (BSH), am încercat să obțin măcar o perspectivă... Dar, nimic!

Rep: Deci, nu aveți speranțe într-un viitor apropiat sau într-un viitor îndepărtat?

E. R.: După ce se lămuresc lucrurile din punct de vedere investițional, cu siguranță aici va fi o investiție majoră. Chiar dacă nu va fi a lor. Așa s-a reglat parcela respectivă, nu mai are nicio restricție, când este proiectul se poate începe lucrarea, indiferent din partea cui. Are acces la autostradă, la calea ferată, toate avizele sunt obținute, toate verificările terenului sunt făcute, s-au făcut sute de foraje pentru a se vedea calitatea terenului. Practic, locația este pregătită pentru o investiție majoră. 

Rep: Când credeți că se va putea face, totuși, o investiție pe acel teren?

E. R.: Eu zic că o investiție va putea fi făcută, cel mai târziu, în 2022... Zic cel mai târziu în sensul că starea asta de incertitudine nu poate să dureze mai mult de un an, doi. Până se reglează lucrurile... La momentul 2022 va fi funcțională și calea ferată pe linia rapidă, se va termina și autostrada și vor fi toate condițiile pentru a se face o investiție majoră.

Grupul Bosch a anunţat în martie 2018 că investeşte 110 milioane de euro într-o fabrică de maşini de spălat la Simeria. În luna noiembrie 2018, Primăria Simeria a eliberat autorizația de construire a halelor de producție, a centrului logistic, precum și a sediului administrativ. Producția efectivă ar fi urmat să înceapă în 2020. 

Investiția BOSCH de la Simeria, stopată înainte să înceapă. Compania germană nu își va mai continua planurile de construcție a unei fabrici de mașini de spălat, lângă Deva

Adauga comentariu