Primarul Orăștiei, apel la proteste în fața Prefecturii și a Gărzii de Mediu, împotriva mirosului de la fermele de porci. „Instituțional, am făcut tot ceea ce depindea de mine și de instituția pe care o conduc pentru stoparea mirosului insuportabil”

Situația alarmantă la Orăștie persistă. Două ferme de porci aruncă dejecțiile animalelor pe câmp, iar oamenii nu mai pot suporta mirosurile grele. Toate demersurile făcute de administrația locală au fost în van, care pare acum legată de mâini și de picioare. Oamenii se tem că s-ar putea îmbolnăvi din cauza microbilor care plutesc în aer.  Cea mai mare fermă de porci din județul Hunedoara, ferma SC Landbruk SRL, emană zilnic un miros insuportabil în aer. Dejecțiile animalelor sunt aruncate direct pe câmp, iar mirosurile grele sunt aduse de vânt înspre oraș. Firma nu avea autorizație integrată de mediu și autorizație de funcționare anul trecut, tocmai de aceea a fost amendată cu suma de 30.000 de lei, de către Garda de Mediu. Anul acesta, în data de 23 aprilie 2019, Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a amis pe numele societății Landbruk SRL autorizație de mediu integrată, în care sunt prevăzute o serie de condiții pentru funcționare. Edilul a făcut nenumărate demersuri către instituțiile statului, rugându-le să ia măsuri pentru ca orăștienii să poată respira un aer curat. Pentru că acțiunile sale nu au avut nicio finalitate clară, acum, primarul Orăștiei le cere oamenilor să protesteze. Ultima măsură democratică pe care o pot lua. 

„Instituțional, am făcut tot ceea ce depindea de mine și de instituția pe care o conduc pentru stoparea mirosului insuportabil rezultat în urma împrăștierii dejecțiilor de animale de la cele două ferme de porcine din Orăștie și Turdaș.
Din această cauză, la solicitarea ONG-urilor și a sute de orăștieni nemulțumiți, am hotărât să organizăm un protest în fața Prefecturii Județului Hunedoara și a Gărzii de Mediu Hunedoara, prin care dorim să tragem un semnal de alarmă instituțiilor competente vis-a-vis de problema mirosului insuportabil produs de împrăștierea dejecțiilor animale de la fermele mai sus amintite, care persistă în întreaga zonă a Orăștiei de mai mulți ani.
În urma unei discuții telefonice avute în această dimineață cu d-l Florin Oancea, primarul municipiului Deva, am obținut acordul verbal pentru organizarea unei acțiuni de protest, iar la finalul acestei săptămâni vom depune și solicitarea pentru obținerea avizului scris.
Astfel, începând de miercuri, 21 august 2019, pe str. Mureșului (la Piața „La Berze”) și în Piața Victoriei (la statuia lui Burebista), vor fi amplasate două corturi pentru acțiunea strângerii de semnături în vederea depunerii acestora la Prefectura Județului Hunedoara în ziua protestului. Tot la aceste corturi, cetățenii din Orăștie și din întreaga zonă afectată care nu mai suportă mirosul dejecțiilor animale, se pot înscrie în vederea participării la mișcarea de protest pe care o organizăm. Un număr cât mai mare de participanți ne-ar face vocea auzită și am putea spera într-o rezolvare rapidă a problemei mirosului insuportabil al dejecțiilor porcine.
Cu această ocazie, lansăm și pagina de facebook „Orăștie-oraș curat”, ca platformă on-line de comunicare. Orice orăștian sau locuitor din zonă care dorește stoparea acestor mirosuri insuportabile, este așteptat la cele două corturi amplasate în Orăștie pentru a semna și a se informa cu privire la acțiunile viitoare pe care dorim să le organizăm.
Numai UNIȚI, CU TOȚII, putem învinge!”, scrie pe facebook primarul Orăștiei, Ovidiu Bălan.

Lupta împotriva mirosului zona Orăștiei pare mai puternică decât lupta politică între partide. Asta pentru că la apelul primarului PSD din Orăștie au răspuns și liberalii.

„Mirosul acesta devine insuportabil, reprezintă o problema majora a Orăștiei, in asemenea situații trebuie sa lăsam ambițiile politice la o parte și sa fim uniți pentru orașul nostru!”, a spus și consilierul județean PNL, Ovidiu Vlad, care a distribuit postarea primarului în grupul „Orăștie, te iubesc!”.

Firma Landbruk SRL a avut anul trecut unul dintre cele mai profituri nete din județul Hunedoara, clasându-se pe locul IV într-un top făcut de „Ziar de Hunedoara”, realizat cu ajutorul datelor furnizate de listafirme.ro. Compania a avut un profit net de aproape 13,5 milioane de lei și o cifră de afaceri de aproximativ 60 de milioane de lei. Firma are 35 de angajați.

 

 

Adauga comentariu