Pedepse mari în dosarul afaceriștilor cu laminate și fier vechi din Hunedoara. Obligați la plata unui prejudiciu de peste 7 milioane de lei

Tribunalul Hunedoara a dat sentința în dosarul în care mai mulți hunedoreni sunt judecați într-un dosar de evaziune fiscală cu produse laminate și fier vechi. Cauza a fost instrumentată de procurorii DIICOT și a fost trimisă în judecată în aprilie 2013.

Printre persoanele cercetate în dosar se numără Adrian Filer, un fost adjunct al Poliţiei Hunedoara, Florin Uscatu, fost finanţator al clubului FC Corvinul 2005 şi Dorin Cupeţiu, un cunoscut om de afaceri.

Astfel, în prima instanță, Dorin Cupeţiu a fost condamnat la şase ani de închisoare. Viorel Oprea a primit cea mai mare pedeapsă dintre toți inculpații din dosar, respectiv de nouă ani şi şase luni de închisoare. Dan Balint a fost condamnat la opt ani de închisoare. Dorin Şionei a primit şapte ani şi şase luni de închisoare. Călin Udrea a fost condamnat la şapte ani de închisoare, iar Daniel Nicolae Irinca a primit cinci ani de închisoare. Instanța i-a mai obligat pe aceştia la plata de despăgubiri către statul român, în valoare de șapte milioane de lei, la care se adaugă sumele rezultate din dobânzi și penalități.

În acelaşi dosar, Anca Maria Irinca, Adrian Viorel Purţuc, Georgeta Ştefan, Claudiu Gheorghe Ştefan, Adrian Filer şi Florin Uscatu au fost achitaţi.

Sentința Tribunalului Hunedoara nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Din datele anchetatorilor, inculpații ar fi constituit o grupare infracțională organizată, cu scopul de a comite infracțiuni economice. Aceştia au fost acuzaţi că au obţinut beneficii financiare substanţiale din efectuarea de operaţiuni comerciale cu produse laminate şi fier vechi şi sustragerea societăţilor pe care le administrează de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, în special a TVA-ului. Procurorii DIICOT susțineau că ”au fost folosite mai multe societăţi comerciale intermediare, aşa numitele «bidon» sau «fantomă», pe care se înregistrau doar cheltuieli şi sume care erau datorate către bugetul statului, iar anumite societăţi erau cele favorizate, cele pe care apăreau inculpaţii în mod aparent”. Cele 12 persoane au fost trimise în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional, evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani, precum şi alte infracţiuni de fals şi conexe unor activităţi frauduloase derulate prin societăţi comerciale.

„În municipiul Hunedoara, în perioada anilor 2009 – 2011, până la intervenţia organelor de urmărire penală din cadrul DIICOT, Serviciul Teritorial Alba Iulia, s-a constituit şi a funcţionat un grup infracţional nestructurat, specializat în comerţul ilegal cu produse laminate, având ca scop sustragerea societăţilor folosite de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului statului, în special TVA, ca urmare a achiziţiilor intracomunitare de produse laminate efectuate din ţările membre ale Uniunii Europene. Liderii acestui grup infracţional, prin societăţile folosite, deţineau practic o pondere foarte mare în domeniul achiziţionării şi comercializării produselor laminate din judeţul Hunedoara.

Potrivit anchetatorilor de la DIICOT, exista suspiciunea că gruparea a fost sprijinită în activitatea infracţională derulată, mai ales prin consultanţă şi protecţie, de angajaţi ai autorităţilor statului cu atribuţii de control economico-financiar, din municipiile Deva şi Hunedoara, persoane rămase neidentificate sau faţă de care nu s-a reuşit probarea activităţilor din cauza trecerii timpului faţă de momentul intervenţiei. În schimb, s-a constatat că, firmele folosite de inculpaţi au fost controlate rar, iar când au fost controlate nu s-au efectuat sesizări penale, ci din contră, s-au admis contestaţii la actele de control întocmite, iar cercetările nu au fost derulate operativ şi complex, cu privire la întreg fenomenul infracţional, ci izolat, pe societăţi intermediare.

Sursa foto: adevarul.ro

 


 

 

 

Adauga comentariu