Patronul unei societăți comerciale din Deva, trimis în judecată pentru o evaziune fiscală uriașă. ANAF s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de peste 56 de milioane de lei. Cum a încercat să scape de pușcărie

Făcea afaceri cu produse petroliere, dar nicio tranzacție nu o băga în contabilitatea firmei. Patronul unei firme din Deva, Nebstar Oil SRL, a fost trimis în judecată, pentru a doua oară, pentru o evaziune fiscală uriașă. Deși faptele au fost comise în anul 2011, DNA Alba-Iulia abia acum a finalizat dosarul care îl vizează pe Andrei Jipa.

Acesta a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare, într-un alt dosar similar, în data de 3.11.2017, alături de alți 13 inculpați. 

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului JIPA ANDREI, aflat în stare de detenție, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În perioada iunie – septembrie 2011, inculpatul Jipa Andrei, în calitatea menționată mai sus, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaților fiscale, a omis, cu intenție, să evidențieze în contabilitate atât operațiunile comerciale efectuate (livrări de produse petroliere către 12 societăți comerciale) cât și veniturile realizate în urma acestor activități în valoare totală de 80.087.044 lei. Ca urmare a acestui demers a fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 13.086.716 lei, reprezentând impozit pe profit (22.630 lei) și TVA (13.064.086 lei). Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 56.348.689 lei”, spun procurorii DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara.

A încercat să fugă din țară, pentru a nu fi închis 

Jipa a fost condamnat la începutul luni noiembrie 2017, la închisoare cu executare, dar pentru că se sustrăgea executării pedepsei a fost dat în urmărire generală. În data de 19 noiembrie, poliţiştii de frontieră de la Vama Veche l-au depistat şi predat Penitenciarului Poarta Albă pe afacerist, care încerca să fugă din țară. Acesta fusese condamnat pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată. Andrei Jipa făcea parte dintr-o rețeaua de evazioniști cu produse petroliere condusă de un om de afaceri din Bihor, prejudiciul adus statului fiind de 14 milioane de euro.
Rețeaua evazionistă era extinsă pe aproape întreg teritoriul național, fiind implicate diferite persoane, în calitate de reprezentanți ai unor firme tip „fantomă”.

 

Adauga comentariu