Patronul unei pizzerii din Deva vrea să îi angajeze pe cei doi bărbați din Sri Lanka, huliți de sătenii din Ditrău. „Acelor străini le place munca. Am nevoie de ei”

Cazul celor doi bărbați din Sri Lanka, huliți de sătenii din satul Ditrău, din județul Harghita, și dați afară de la o brutărie din localitate, în urma unor proteste ale oamenilor, au revoltat întreaga țară. 

Antreprenorul Ștefan Mandachi, devenit cunoscut după construirea unui metru de autostradă și inițiatorul mișcării #șîeu, a fost primul care a anunțat că dorește să îi angajeze, ca brutari, pe cei doi cetățeni din Sri Lanka, aflați în centrul scandalului rasist din comuna Ditrău, județul Harghita.

„Îi angajez eu ca brutari în orice restaurant de-al meu, cu riscul să pierd clienții sau să provoc răscoale. Ei să pună degetul pe hartă, avem locații în toată țara, îi pun șef de producție la panificație și postez poze cu mine și cu ei în locație. Cine poate să-mi dea detalii cum pot ajunge la ei, să-mi scrie urgent în privat. Sunt foarte hotărât!”, a declarat Mandachi, într-o postare pe Facebook.

Cei doi bărbați din Sri Lanka primesc o mână de ajutor și din județul Hunedoara. Marius Sanfirișca, patronul unei pizzerii din Deva, vrea să îi angajeze pe oamenii izgoniți din Ditrău. 

„Am nevoie la Deva de ei, la o pizzerie, Pizzeria Veneția. (...) Acelor străini le place munca, de ce nu se duc și cei din acel sat să muncească... ori le place să trăiască din ajutoare sociale... munca este grea... pentru uni”, a scris Marius Sanfirișca pe contul său de socializare.

Apelul hunedoreanului este cât se poate de serios. Acesta și-a lăsat numerele de telefon, pentru a putea fi contactat, dar și numele firmei pe care funcționează pizzeria.

Polițiștii au deschid dosarul penal, in rem, după ce miercuri aproximativ 200 de localnici s-au adunat în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka. Temerea localnicilor din Ditrău a fost că brutarii singalezi vor aduce şi alţi muncitori străini, ceea ce va însemna un pericol pentru membrii comunităţii.

„Încă din zilele trecute, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita a fost înregistrat un dosar de cercetare penală faţă de infracţiunea de incitare la ură sau discriminare, în ideea în care trebuie să lămurim mai întâi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat şi să identificăm eventualele persoane care se fac vinovate de săvârşirea acestei fapte”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, inspectorul Gheorghe Filip, citat de digi24.ro.

„Nu vrem să mâncăm pâine frământată de mâinile lor”. „Nu vrem aici țigani și negri, să fie clar”. „Comunitatea noastră nu acceptă să vină oameni din afară, mai ales cu piele de culoare”, au fost câteva dintre mesajele localnicilor din Ditrău legate subiectul celor doi bărbați din Sri Lanka angajați la brutăria locală.

Adauga comentariu