Orăștia, „parfumată” zilnic cu iz de dejecții. Cea mai mare fermă de porci din zonă, cea de la Turdaș, și-a luat autorizație integrată de mediu, dar, în continuare, oamenii stau în mirosuri insuportabile

Poveste fără sfârșit, în zona Orăștiei. Cea mai mare fermă de porci din județul Hunedoara, ferma SC Landbruk SRL, emană zilnic un miros insuportabil în aer. Dejecțiile animalelor sunt aruncate direct pe câmp, iar mirosurile grele sunt aduse de vânt înspre oraș. Firma nu avea autorizație integrată de mediu și autorizație de funcționare anul trecut, tocmai de aceea a fost amendată cu suma de 30.000 de lei, de către Garda de Mediu. Anul acesta, în data de 23 aprilie 2019, Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a amis pe numele societății Landbruk SRL autorizație de mediu integrată, în care sunt prevăzute o serie de condiții pentru funcționare. 

Autorizația integrată de mediu poate fi consultată mai jos:

Microsoft Office document icon proiect_aim_landbruk_-ferma_de_porci.doc 

Cea care trebuie să verifice dacă ferma respectă autorizația integrată de mediu este Garda de Mediu, care, însă, nu a făcut niciun control de la momentul emiterii documentului. Deși au trecut de atunci aproape trei luni. Abia acum, când au primit o sesizare de la administrația locală din Orăștie, autoritățile statului încep să se miște. 

„Ferma a fost autorizată de Agenția pentru Protecția Mediului. A fost emisă autorizație integrată. Urmează să fie verificată de către noi, conform planului anual de control. De asemenea, am primit o sesizare și în cel mai scurt timp urmează să o verificăm. Noi am solicitat tuturor fermelor din județ să ne informeze asupra perioadelor în care împrăștie dejecții pe câmp pentru fertilizare și să ne menționeze terenurile pe care au împrăștiat, să vedem dacă respectă codul de bune practici agricole. Sunt numai anumite perioade în care se pot împrăștia aceste dejecții. Acum este permis. În perioada sfârșitul lui octombrie-martie, atunci este interzis, funcție de culturi”, a declarat comisarul Daniel Iacob, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Hunedoara.

Primarul Orăștiei spune că mirosul de nerespirat vine din mai multe locuri, municipiul fiind practic înconjurat de ferme de animale.

„Oamenii nu mai pot locui în casele lor, noi nu trebuie să ne mutăm din casele noastre din cauza fermelor. Nu e o soluție să le închidem, dar ele trebuie să respecte o tehnologie pentru a nu polua din punct de vedere al mirosului. Este o fermă la Mărtinești, una la Turdaș, una la Orăștie și mai este o fermă de vaci la Vaidei. Nu știu dacă sunt respectate autorizațiile. Toate deversează dejecțiile pe câmp”, susține Ovidiu Bălan, primarul Orăștiei.

La ferma de la Turdaș, toate bazinele în care se află dejecțiile sunt descoperite, iar în zonă mirosul este greu de suportat mai mult de câteva minute. Duhoarea este preluată de vânt și dusă înspre Orăștie și sate din jurul orașului.

Urmare a sesizării făcute de primarul municipiului Orăștie, prefectul a solicitat din nou Gărzii de Mediu un raport detaliat asupra măsurilor luate în cazul fermelor de porci.

„Anul trecut, cele două instituții DSVSA și Garda de Mediu au fost în control amănunțit la cele două exploatații de porci din zona Orăștiei și acum urmează recontrolul. Atunci s-a stabilit ca să ia toate măsurile care trebuie, în așa fel încât să nu mai degajeze mirosuri greu de suportat. Aștept și eu raportul de la Garda de Mediu, pentru că le-am cerut astăzi să facă un raport”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely. 

Ferma de la Turdaș nu are nici astăzi autorizație de funcționare nici astăzi, potrivit primarul comunei, Remi Bocșeri. 

Firma Landbruk SRL a avut anul trecut unul dintre cele mai profituri nete din județul Hunedoara, clasându-se pe locul IV într-un top făcut de „Ziar de Hunedoara”, realizat cu ajutorul datelor furnizate de listafirme.ro. Compania a avut un profit net de aproape 13,5 milioane de lei și o cifră de afaceri de aproximativ 60 de milioane de lei. Firma are 35 de angajați.

Vom reveni cu detalii despre acest subiect, de îndată ce le vom avea. 

 

 

Adauga comentariu