Oamenii din zona Bejan nu vor să fie vecini cu rromii din „Porcărie”. Relocarea acestora s-ar putea face pe strada Depozitelor, dar primăria trebuie să cumpere terenul

Situație dificil de rezolvat pentru primarul Devei. După ce a anunțat că este posibil ca rromii din zona „Porcărie”, de peste linii, să fie relocați în zona Bejan, edilul a primit mai multe mesaje de la oameni nemulțumiți de această decizie. În zona Bejan este singurul teren pe care primăria nu ar da bani, pentru că îi aparține. 

Imediat după ce a făcut publică intenția sa, locuitorii din zona Bejan s-au alarmat. 

„Zona Bejan este deja afectate foarte mult din cauza celor de etnie rroma: deja au distrus o parte din padurea de sus, au taiat stejarii, este plin de gunoaie deasupra baltii Bejan, pe strada Carierei isi ard gunoaiele in fiecare seara si polueaza toata zona, inclusiv orasul, animalele domestice sunt lasate de capul lor si au distrus zona verde de acolo. O sugestie de realocare a lor ar fi peste dig, la Mures, unde mai sunt deja cetateni de etnie rroma, si astfel, nu pot deranja pe nimeni acolo. Sper sa luati in considerare aceste argumente impotriva relocarii lor in zona Bejan si sa revizuiti ideea de a-i reloca peste dig, la Mures”, a comentat pe contul de socializare al primarului Lorena Ambruș.

„Inteleg ca si acei oameni au dreptul la viață și trebuie integrați, dar și ceilalți cetățeni au aceleași drepturi . Locuitori cartierului Micro își doresc Liniște, Curățenie, Siguranța. Nu rascolitori de tomberoane, dupa care sa vina cineva zilnic sa faca curățenie”, spune un alt devean, Alin Ioan Dondos.

Zona de barăci improvizate numită „Porcărie” a crescut, ca o buruiană, la marginea nordică a cartierului Grigorescu, începând din urmă cu peste 20 de ani. Aici s-au stabilit toți refuzații soartei, în principal de etnie rromă. 

În această dimineață, în urma mesajelor primite, primarul Devei a anunțat că decizia privind locul unde vor fi mutați cei care stau acum în „Porcărie” va fi luată în urma unei dezbateri publice. Administrația a mai identificat un teren unde s-ar putea face relocare, dar acela nu îi aparține. Ceea ce înseamnă că, în acest context, costurile relocării ar crește.

„Căutăm, împreună cu devenii, cea mai bună variantă pentru relocarea familiilor defavorizate din cartierul Grigorescu, zona «Porcărie». Este vorba despre aproximativ 40 de familii (circa 150 de oameni, majoritatea copii), care vor fi strămutați în locuințe modulare. Știind că este un subiect sensibil pentru locuitorii municipiului Deva, doresc să găsim împreună cea mai bună soluție pentru rezolvarea civilizată a problemei. (...) În prezent, Primăria Deva deține un teren de 1,8 hectare în zona Bejan, strada Carierei – peste vale. Aceasta este o variantă pentru relocare. A doua variantă identificată este pe strada Depozitelor, în imediata vecinătate a viitoarei baze de transport local, însă Primăria va trebui să cumpere acel teren. Nu putem face abstracție de existența acestei categorii sociale în Deva. Nu putem întoarce capul în altă parte și să ne prefacem că această problemă nu există. Ea există și trebuie să o rezolvăm în mod civilizat. Cu toții ne dorim un oraș curat și sigur. A-i lăsa pe acești oameni fără niciun adăpost nu va contribui la liniștea și siguranța devenilor. Voi iniția, în perioada următoare, o dezbatere publică pe acest subiect. De aceea, vă rog să mă ajutați ca să găsim, împreună, cea mai bună soluție pentru oraș și pentru noi, toți devenii”, spune Florin Oancea.

CITEȘTE ȘI: Romii din „Porcărie” vor fi mutați din zona de „peste linii”. Primăria Deva a identificat un teren în zona Bejan, unde le va construi locuințe modulare

Adauga comentariu